promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos kockát láttak a kínaiak a Hold sötét oldalán, utánajártak a rejtélynek
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan úgy gondolták, hogy egy hajdani civilizáció elhagyott épülete lehet.

A kínaiak 2018 decemberében juttatták a Holdra a Jütu-2 (Jáde Nyúl-2) nevű holdjárót. A mindössze 1,5 méteres, 140 kilós szerkezet szűk egy év múlva már rekordot is döntött, hiszen ez vált az égitesten leghosszabb ideig üzemelő űreszközzé. Az előző csúcstartó, a szovjet Lunohod-1 holdjáró küldetése 10,5 hónapig tartott.

A Jütu-2 viszont azóta is szorgalmasan dolgozik, és őrültebbnél őrültebb feladatokat hajtanak végre vele. Nemrég például kiszúrtak a horizonton egy szabályos kockának tűnő tárgyat, amit rögtön el is neveztek holdkunyhónak, sőt némelyek már egy diadalívet láttak bele az objektumba.

A helyzet tisztázása érdekében a kínaiak rögtön abba az irányba terelték a holdjárót – naná, ki ne lett volna kíváncsi egy ilyen szenzációsnak ígérkező felfedezésre? A tárgy csupán 60–80 méterre volt az űreszköztől, de így is 2-3 hónapos utat kalkuláltak számára.

Szerencsére a Jütu-2 szaporán kapkodta a kerekeit, és már egy hónap alatt célba ért. Kiderült tehát, hogy ki lakik a holdkunyhóban: senki. Az objektum ugyanis csak egy nagyobbacska szikla, ráadásul nem is szabályos méretű, inkább egy megkövesedett nyúlhoz hasonlít.

Fotó: China National Space Administration

A Jütu-2 számára persze lényegében mindegy, hogy merre megy, de az erőforrásait bölcsebben is be lehetne osztani. Ez az emberiség első olyan holdjárója, amely az égitest úgynevezett sötét oldalát kutatja. Valójában jut oda is némi napfény, de ez a Földről nem érzékelhető.

A holdjáró mostani 60–80 méteres „maratonja” meglehetősen nagy erőfeszítést jelenthetett számára, figyelembe véve, hogy a hároméves ott-tartózkodás során mindössze 1000 métert teljesített a poros felszínen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás