promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durván lebukott egy időutazó? 1948-as filmben iPhonet nyomkodó férfi tűnik fel az internet népe szerint - aztán valaki elmondta az igazságot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megtörténhet ilyen? Igen, egy módon nagyon könnyen. És ebből is látszik, hogy milyen könnyű elvetni az interneten a megtévesztés magjait.

Az utóbbi időben nagyon felpörgött az időutazó-gyár az interneten, sorra jelennek meg az egymásra licitáló elméletek, feltételezések és felfedezések. Főleg az olyan videók szaporodnak gombamód, amelyeken az emberek iPhone-okért kiáltanak heurékaszerűen. Sok szakértő ezt azzal magyarázza, hogy korunk technológiai beágyazottsága már olyan, hogy a régi felvételeken, képeken és videókon is modern kütyüket vélünk felfedezni.

Elég egy fura kéztartás, vagy éppen egy négyszög alakú tárgy a mancsban, és máris megvan az időutazás feltételezéséhez szükséges alapanyag.

De sokan játszanak az időutazás gondolatával az egyik legújabb népszerű platformon, a TikTik-on is. Például egy spanyol fiú folyamatosan tesz fel videókat, mondván, hogy 2027-be került egy párhuazmos valóságban, és tök egyedül van. A videókkal pedig óriáis rajongótábort épített maga köré.

Egy videókivágás egy 1948-as amerikai filmben vél felfedezni időutazásra utaló nyomokat, a user szerint a filmben feltűnik egy iPhone is, de valószínűleg a rendezők nem gondolták volna, hogy ez fel fog tűnni bárkinek is. Mivel 70 évvel ezelőtt még nem tudtak az okostelefonok létezéséről, ekkoriban senkinek nem lett gyanús a jelenet.

A film a Henry Fonda és john Wayne főszereplésével készült Fort Apache című alkotás. Ebből vágtak ki egy nagyon rövid jelenetet, azt állítva, hogy a kapitány egy iPhone-t használva kalkulálja ki, mennyi kilométer van még hátra az útból.

A videó rövid időn belül nagyon virális lett, a kivágás pedig csak arra segített rá, hogy a téves feltételezés valósággá váljon. Ezt a filmet sokan nem látták teljes egészében, így nagyon könnyű volt elhintetni az össeesküvés-elméletet. Aztán egy fórumozó, aki látta a filmet, elmondta a többieknek, hogy nem, az nem egy iPhone, mivel más jelenetben is előveszi a kapitány a fekete kis téglalapot, sőt, olykor még lapoz is benne a film folyamán. Ez egy sima jegyzetfüzet.

Természetesen a legtöbb ilyen időutazós feltételezésre könnyű rácáfolni, de akadnak olyanok is, amelyekre nem annyira. Például Tyson 1995-ös meccsén feltűnő feltételezett időutazó még mindig rejtély.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás