promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Három magyar srác komoly díjat nyert az éhezést felszámoló ötlettel
Borítókép:  AFP/Rachel Bossmayer
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az éhezést és az ételpazarlást akarja felszámolni három magyar középiskolás diák egy olyan online rendszerrel, mellyel első díjat nyertek egy neves nemzetközi versenyen.

Future Makers, így hívják azt a rendhagyó versenyt, melyen az indulóknak egy weblap, egy program vagy egy applikáció kifejlesztésével megoldást kell találniuk egy világméretű problémára, mint a hulladéktermelés, a globális felmelegedés vagy az éhezés. Három magyar fiatalember, Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter az idei First Lego League nevű megmérettetés díjkiosztóján tudta meg, hogy létezik a verseny. Egy rúgóra járt az agyuk, s újragondolták egy régi ötletüket, mely az ételpazarlás, éhezés problematikáját hivatott orvosolni. Ugyanis problémásnak tartják, hogy a világon évente a megtermelt étel egyharmada, mintegy 160 millió tonna étel megy kárba, aminek 80 százaléka még ehető is lenne.

A formabontó online megoldásról már beszéljenek ők:

A Felhasználók egy weboldalon keresztül feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot. Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint. A weboldalt tudják használni éttermek is, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik felesleges étel, és rendelni szeretetszolgálatok, vagy egyszerűen csak éhes emberek is tudnak

- írják a foodcoin.hu nevű oldalon. A rendelés teljesen ingyenes az oldalon, a felajánlott és sikeresen átadott ételek után az emberek úgynevezett foodcoinokat (virtuális aprópénzt) kapnak. S, hogy mi motiválhatja a karitatív felajánlásokat? Az, hogy kuponokat kapnának a felajánlók, melyeket a programban résztvevő szolgáltatóknál, például gyorséttermekben be lehetne beváltani. Ez a gyorséttermeknek és más hálózatoknak is megérné, hisz pozitív képet festhetnének magukról.

A srácok azt is kifundálták, hogy a felajánlásokat önvezető autók szállíthatnák a kijelölt pontokra. Ez azért jelen állás szerint picit még odébb van. Tegnap egyébként pont a Ford hasonló tervéről írtunk.

Ha elrajtol az ételfelajánlós, önvezetős rendszer, a három magyar ötletgazda elindulna vele a World Robot Olimipadon.

A magyar fiúk első helyezést nyertek ötletükkel a Future Makers versenyen. Már csak egy tőkeerős befektetőt kellene találniuk, hogy mozgásba hozzák az ötletet. 

Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter jelenleg a budapesti Fazekas Mihály gimnázium tanulói. A 24.hu hosszabban beszélgetett velük ötletükről.

Mindent bele, srácok! 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás