promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva csalás az olimpián? Meglehet, hogy kizárás lesz a vége a trükközésnek
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A dánok szinte hihetetlen időt futottak az olimpiai selejtezőn – majdnem 4 perccel gyorsabbak voltak az összes többi versenyzőnél. Ebben a sportágban ez olyan hatalmas előny, hogy szinte azonnal felmerült a csalás vádja. De mi az igazság?  

Hétfőn olimpiai rekordot döntöttek a dán pályakerékpárosok a 4000 méteres férfi üldözőversenyben. Történelmi győzelmüket azonban máris durva vádak árnyékolják be. 

Durva csalás történt?

Biztos mindenki találkozott már olyan emberrel a futópályán vagy az edzőteremben, akinek a testét hatalmas, színes tapaszok borították. Ezeket az öntapadós szalagokat kineziológiai tapaszoknak hívják, és általában különböző sportsérülések, ficamok vagy húzódások esetén alkalmazzák őket, mivel elősegítik a hatékony és gyors gyógyulást. 

A dánok is ilyen kineziológiai tapaszokat ragasztottak a lábukra. Önmagában ezzel még nem lenne semmi gond, csakhogy a dán bringások mindkét lábukon ugyanazon a ponton viselték a ragasztócsíkokat, ami így már alapos gyanúra adhat okot, hiszen igen kicsi az esély arra, hogy mindenki egyszerre sérüljön meg, mindkét végtagján, ugyanazon a ponton.

Mi volt a valódi céljuk a tapaszokkal?

Egyes feltételezések szerint a sportolók egyszerűen a jobb aerodinamika miatt tapasztották le a sípcsontjukat, ezzel nyerve maguknak néhány ezredmásodpercet. 

Ezzel a megoldással csak az volt a probléma, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) előírásai szerint semmi olyat nem viselhetnek a versenyzők, amelyek célja nem a ruházkodás vagy a védelem, és a testük természetes vonalait sem módosíthatják 

– írja az Index.

Természetesen nincsen megdönthetetlen bizonyíték arra nézve, hogy a dánok az öntapadós szalagok segítségéve nyertek aranyérmet, hiszen amúgy is esélyesek voltak a győzelemre – és jelenleg kizárásról sincs szó. Nem tudjuk, az ügyet kivizsgálták-e már, mindenesetre jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Dánia döntőzhet majd Olaszországgal. Meglátjuk, a döntőig lesz-e előrelépés az ügyben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás