promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több mint egy hónapig láthatjuk a világsztár úszóinkat a Margitszigeten
Borítókép:  Mark RALSTON / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tíz csapattal és tizenegy magyar úszóval indul az ISL nevű úszó-liga idei évada, melynek Budapest lesz a házigazdája.

Az úszók és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) közötti ellentétből született meg 2019-ben az International Swimming League, vagyis az a Nemzetközi Úszóliga, amely egy forradalmian új dolog volt a sportágban. A lebonyolításban kellett keresni a legnagyobb eltéréseket az addig megszokottakhoz képest, a versenyeket jobban nézőközpontúvá akarták tenni, ezért előfutamok például nincsenek, ami pedig még érdekesebb, hogy az úszók csapatokba tömörülnek és azokért versenyeznek. A különféle versenyszámokon elért eredmények után pontok járnak, ezek alakítják ki a végső sorrendet.

Ami a versenyszámokat illeti: 50, 100, 200 és 400 méteres futamokat rendeznek, csapatonként két úszó indul. A versenyeket két nap alatt tartják meg, a csapatokat pedig 12 férfi és 12 női úszó képviseli.

Az idei versenysorozat: tavaly minden állomást más-más helyszínen tartották meg, idén viszont a koronavírus miatt erre nincs lehetőség. Az elsődleges tervek úgy néztek ki, hogy az idei évben tíz fordulóból áll majd az alapszakasz, ahonnan a legjobb nyolc csapat vehet majd részt az elődöntős fordulóban, végül a négy legjobb egy nagy döntőben versenyezhet egymás ellen. Mindezt október 16. és november 22. között tervezték nézők nélkül lebonyolítani nagyrészt Budapesten, a finálénak pedig Tokió adott volna otthon.

A mostani álláspont szerint az időpontok megmaradnak, a helyszíneket tekintve viszont van annyi változás, hogy minden futamot a Duna Arénában rendeznek meg. Változás még a pénzdíjakban is van, az idei események hatására ugyanis mindenki ugyanakkora összeget kap majd helyezésektől függetlenül a szolidaritás érdekében.

Csapatok: a címvédő jelenleg azEnergy Standard, melynek két húzóneve a férfiaknál a dél-afrikai Chad le Clos, míg a nőknél a svéd Sarah Sjöström. Nem csak azért lesz érdemes figyelni rájuk, mert ő csapatuk az egyik legesélyesebb együttes, hanem mert magyar úszó is van náluk Jakabos Zsuzsanna személyében. Rajta kívül még tíz magyarért szurkolhatunk majd.

Hosszú Katinka saját csapatában a Team Iron-ban versenyezhet, de Milák Kristóf, Lobanovszkij Maxim és Verrasztó Dávid is az ő köreibe tartozik. Közülük Milák az, aki a sorozat elején biztosan nem versenyezhet, mivel átesett a koronavírus fertőzésen és eléggé legyengült a szervezete Hogy később csatlakozhat-e? Azt még nem tudni.

A New York Breakers csapatát erősíti Telegdy Ádám, Kapás Boglárka és Késely Ajna, az Aqua Centurionsban pedig Verrasztó Evelyn, Szabó Szebasztián és Burián Katalin fog versenyezni.

A csapatokat tekintve nem csak abban volt változás, hogy ki hova igazolt a tavalyi szezonhoz képest, de a résztvevők számában is. Egy évvel ezelőtt még nyolc csapattal számolhattunk, idén ez a szám már tízre növekedett, miután a Tokyo For Kings és a Toronto Titans is csatlakozott a mezőnyhöz.

Az egészségügyi óvintézkedések miatt egyfajta buborékban lesznek elkülönítve a résztvevők a Margitszigeten. Természetesen csak negatív koronavírus teszttel lehet belépni a verseny helyszínére, míg a versenyzők csak a szállásuk és az uszoda között mozoghatnak. Mindezt hat héten keresztül, kétnaponta tartják a fordulókat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás