promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombameglepetés! Orban a magyar válogatottat választotta
Borítókép:  Bild.de
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Már hónapok óta nyitva van a kérdés: az RB Leipzig magyar felmenőkkel is rendelkező játékosa, Willi Orban melyik nemzet válogottját kívánja erősíteni a jövőben.

A 1992-es születésű belső védő már szerepelt a német U21-es válogatottban, s korábban arról beszélt, hogy nem fogja a könnyebb utat választani, azaz megpróbál Németország nemzeti tizenegyébe bekerülni. Ezzel párhuzamosan azt is jelezte, tudja, hogy a magyar vagy a lengyel válogatottban hamarabb kapna lehetőséget.

Most azonban pont került a kérdőjel helyére, az MLSZ Twitter-oldalán közölte:
Több újonc is tagja lesz a férfi A-válogatott Görögország és Észtország ellen készülő keretének, köztük Willi Orban.
Orban 2015 óta erősíti az RB Leipzig csapatát, és ő a gárda csapatkapitánya, a jelenlegi Bundesliga idényben három alkalommal lépett pályára (a tavalyi idényben ez a szám 26 volt), s egy gólt szerzett. Értéke a mértékadó Transfermarkt.de szerint 15 millió euró, és aki a következőket mondta:
Nagyon boldog vagyok, hogy csatlakozhatok a magyar válogatotthoz. Egy profi játékos számára – aki olyan helyzetben van mint én –, nagyon komoly és nehéz feladat arról dönteni, hogy mely válogatottban szeretne játszani. Én azonban meghoztam ezt az elhatározást, és örülök, hogy a magyar nemzeti csapatban játszhatok. Kifejezetten segítette a döntésemet, hogy csapattársamtól, Gulácsi Pétertől csak jókat hallottam a keret játékosairól és a szakmai stáb tagjairól is. Ugyanez igaz a szurkolókra is, akikről jól tudom, hogy milyen fantasztikusak. Nagyon szeretném, hogy a lehető legjobban és leghamarabb segíteni tudjam a csapatot, és hogy a szurkolók elégedettek legyenek a válogatott játékával, illetve a saját teljesítményemmel is. Kellemes izgatottság van bennem már most, a kerethirdetéskor is, és alig várom, hogy egy hét múlva megkezdjem a felkészülést a magyar válogatottal.
A Magyar Labdarúgó Szövetség külön köszönetet mondott a Külügyminisztériumnak, amiért felgyorsították a papírmunkát, így Orban már október 12-én Görögország ellen pályára tud lépni.

Hétfő délután Marco Rossi nyilvánosságra hozta a teljes listát. Több meglepetést is találunk ebben, ugyanis újabb – Gróf Dávid és Nagy Gergő mellett – Budapest Honvéd labdarúgókkal bővült a lista: most Baráth Botond és Holender Filip is meghívót kapott. Rajtuk kívül újra kerettag Gyurcsó Ádám, Nagy Dominik és Németh Krisztián, ám kisebbfajta meglepetés, hogy Dzsudzsák Balázsnak továbbra is küzdenie kell a tagságért. Rossi a következőket mondta az mlsz.hu-nak:
Ezúttal egy kicsit bővebb keretet állítottam össze, hiszen mindkét mérkőzésünket idegenben játsszuk, így gondolnom kellett arra, hogy az első mérkőzésen akár sérülés is előfordulhat, vagy valaki sárga lapok miatt nem léphet pályára Észtországban. A nagyobb keretnek köszönhetően ilyen esetben nem a két meccs között kell az esetleges pótlásról gondoskodnunk. A kerettagok kiválasztásakor ezúttal is a fizikai állapot, az edzettség, illetve a szezonban eddig lejátszott meccsek száma volt az elsőszámú szempont, vagyis a nagyjából ötven folyamatosan figyelt játékosból a legjobb állapotban lévők kaptak meghívót.
Érdekesség, hogy a kapitány fejében megfordult, hogy U21-es meghívót küldjenek Dárdai Pál fiának, Dárdai Palkónak, aki ebben a szezonban többször is pályára lépett a Hertha BSC-ben, ám a fiatalabbik Dárdai még nem döntötte el, hogy a német vagy a magyar válogatottban akar pályára lépni:
Willi Orban döntésének természetesen nagyon örülök, és remélem, hogy jól fogja magát érezni a csapatunkban, no és persze sikeres lesz velünk. Egy Bundesligában játszó labdarúgó kétségtelenül komoly erősítést jelent a válogatott számára. Régóta figyelik a magyar szövetségi kapitányok, és személy szerint én is figyeltem a teljesítményét. Nem árulok el titkot azzal, hogy Dárdai Palkó U21-es válogatottba történő meghívását is terveztük Michael Boris szövetségi edzővel, Palkó azonban még nem döntötte el, hogy a magyar vagy a német válogatottat szeretné erősíteni. Édesapjával egyeztettem és jeleztem felé, hogy Palkóról semmiképp sem szeretne lemondani a magyar válogatott. Abban maradtunk, hogy Palkó fejlődése érdekében hagyunk számára időt ennek megfontolására, hiszen – ahogy Willi Orban esetében is láthattuk – egy fiatal játékos számára ez nehéz döntés, ugyanakkor más nem határozhat ebben a kérdésben helyette
A keret:
kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
védők: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Lang Ádám (CFR Cluj), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orban (RB Leipzig), Vinícius Paulo (Mol Vidi FC)
középpályások: Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (FK Asztana), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna FC 1909), Nagy Dominik (Legia Varsó), Nagy Gergő (Budapest Honvéd FC), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
támadól: Eppel Márton (Kajrat Almati), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sallai Roland (SC Freiburg), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim), Varga Roland (Ferencváros)

(HZS)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás