promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok újabb csodafegyvert mutattak be, akár „meteoritzáport” is zúdíthatnak az ellenségre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyelőre nincs hatékony védekezés ellene.

A február vége óta tartó orosz-ukrán háború egyáltalán nem úgy alakult, ahogy Putyin elnök és a hadvezetése elképzelte. A legfeljebb 15 napos invázió már lassan 10 hónapja tart, és a támadók egyáltalán nincsenek kedvező pozícióban a folytatáshoz.

Az orosz vezető azonban arra törekszik, hogy ez megváltozzon, feltehetőleg ezért utazik most Lukasenka belorusz elnökhöz. Fehéroroszországot valószínűleg a további hűséges támogatásra próbálja rábírni, mert januárban újabb nagy orosz offenzíva indulhat, Kijevet pedig északról lenne a legegyszerűbb támadni.

„A kockázat valóban nagy, még akkor is, ha a belorusz vezetés egyértelműen ki akar maradni a konfliktusban való közvetlen katonai részvételből”

– utalt egy ukrán elemző arra, hogy nem feltétlenül Lukasenka döntése lesz az, hogy aktívabban belépnek-e a háborúba. Bizonyos szakértők szerint Fehéroroszország nem teljesen autonóm, az elnöke az oroszok bábjaként működik.

Meglepően jól sikerült az őszi katonai mozgósítása is Putyinéknak, bár nagy kérdés, hogy az elvesztett élőerőt megfelelően tudja-e a pótolni a több százezer alulmotivált és nem megfelelően kiképzett tartalékos.

Az orosz elnöknek ugyanakkor van egy titkos fegyvere is, amellyel bármelyik nagyhatalmat képes lehet sakkban tartani. Az Avangard nevű hiperszonikus rakétáról van szó, amely a hangsebesség 27-szeresével repül (32 ezer km/h, mint egy lassabb meteorit), így bármelyik földi célpontot képes lehet 30 perc alatt elérni.

Ha megbízható a technika, akkor ki tudja játszani a legfejlettebb védelmi rendszereket is. Erre pedig jó esély van, hiszen már 2004 óta folynak a kísérletek a félelmetes fegyverrel. A haladási irányát és magasságát is képes manőverekkel módosítani, ezért hatástalanok ellene a jelenlegi védelmi rendszerek.

Az Avangard december 17-én szolgálatba is lépett az orosz állami hírügynökség szerint, márpedig a jelenleg „legyőzhetetlennek számító” interkontinentális rakéták révén komoly ütőkártya kerülhet a támadók kezébe. Kérdés azonban, hogy nem sülnek-e be ezzel is, mint a csúcstechnikás Armata tankokkal, amelyeket képtelenek voltak sorozatban gyártani, mert túlságosan drágák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás