promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejették az alváskutatók: ezért ébredünk fel olyan sokszor hajnali 2 és 3 óra között
Borítókép:  Pexels / Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jó alvás fontos, mert minden nap az előző éjszakával kezdődik.

Az alvás minősége alapvető fontosságú az egészségünk szempontjából. Sokak számára ismerős lehet a pillanat, amikor éjjel felébrednek a békés szendergésből, ránéznek az órára és az szinte ugyanazt mutatja mint az előző éjszakai megébredés alkalmával: valahol 2 és 3 óra között áll a kismutató.

Az éjszaka folyamán történő többszöri felébredés természetes jelenség. Sőt, az elektromos áram elterjedése előtt télen, amikor a korai naplemente után nyugovóra tértek az emberek, ilyenkor gyertyát gyújtottak, főztek, imádkoztak, majd ismét lefeküdtek aludni napfelkeltéig. 

Ma már a lámpa fényénél addig maradunk ébren, ameddig akarunk, de a napi 7-8 óra alvásra ugyanúgy szükségünk van. Az éjszakai ébredések általában csak néhány másodperctől néhány percig tartanak, melyre nem is emlékszünk másnap. Ám, ha túl gyakran fordulnak elő egy éjszaka alatt ezek az ébredések, vagy nem sikerül visszaaludni, az gondot jelenthet.

Az éjszaka folyamán körülbelül 90-120 perces alvási ciklusokat ismételgetünk. Minden ilyen ciklus enyhe alvással kezdődik, amely átmegy egy mélyebb alvásba, majd a legmélyebb alvásba. A negyedik szakaszban, amelyet gyors szemmozgásos (REM) alvásnak neveznek, az agyi aktivitás olyan szintre emelkedik, hogy majdnem eléri a normál aktivitást ébrenlét közbeni állapotot. Ezután a szakasz után gyakran felébredünk, forgolódunk, betakarózunk és miután visszaalszunk, ciklus újrakezdődik

Ha esténként nagyjából ugyanabban az időben hajtjuk álomra a fejünket, akkor az egyébként egyforma hosszú ciklusok miatt ugyanabban az időben fogunk felébredni minden éjszaka.

A második ciklus után annyira felébredhetünk, hogy ránézünk az órára és bizony ugyanazt fogja mutatni, mint más éjszakákon, ha nem történt különösebb változás a napirendünkben és a fizikai aktivitásunkban.

Az éjszakai többszöri ébredés általában nem károsítja az egészséget, mindaddig, amíg a visszaalvás körülbelül 5-10 percen belül megtörténik. Dr. Michelle Drerup, a Cleveland Clinic Magatartási alvásgyógyászati ​​programjának igazgatója szerint ha egy órán belül többször felébredünk, az alvási ciklusunk töredezetté válhat, és kimarad az egyébként elengedhetetlen mélyalvás. Ezek a gyakori ébredések alvászavarok, például alvási apnoe jelei lehetnek.

A kutatók azt is kiderítették, hogy az érzelmi reakcióink is hatással vannak arra, ha rosszul alszunk.

Előfordulhat ugyanis, hogy azon szorongunk az éjjeli ébredés alkalmával, hogy nem fogjuk kialudni magunkat a másnapi megmérettetés előtt, ami miatt éppen azt érjük el, hogy valóban nem leszünk képesek elaludni. 

A szakemberek szerint a megoldás abban is rejlik, hogy tisztában legyünk a testünk működésével, fogadjuk el, hogy az éjszakai felébredés nem kóros, hanem teljesen természetes jelenség. 

Forrás: CNN

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás