promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális kísérlet: 11 napig maradt ébren egy tini, hogy világrekordot döntsön - Döbbenetes, hogy mit hozott ki az agyából az alvásmegvonás
Borítókép:  youtube.com/Wonders of the World (screenshot)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akkoriban sokan azt hitték, hogy az ilyen extrém alvásmegvonás megöli az embert.

A mai, folyton nyüzsgő világban eléggé hadilábon állnak az emberek az alvással, hiszen olyankor bizonyos szempontból nem telik hasznosan az idő, a tennivalók meg csak gyűlnek és gyűlnek, így sokan inkább kevesebbet alszanak, csak haladjanak a dolgok. Ez nagyon rossz dolog, mivel rendkívül megterhelő a szervezet számára, ha nem alszunk eleget – sőt, pár évtizeddel ezelőtt még azt hitték az emberek, hogy bele is halhatunk az alváshiányba.

1963-ban két 17 éves tini, Randy Gardner és Bruce McAllister elhatározták, hogy az alvásmegvonásról fog szólni az iskolai tudományos projektjük, ezért pénzfeldobással eldöntötték, hogy ki lesz az, aki megdönti egy DJ 260 órás rekordját, és még annál is tovább marad fent egy huzamban alvás nélkül – végül Randy Gardner lett a „szerencsés”, és ugyan a szülei nagyon aggódtak érte, mégis belevágtak a dologba. Bruce McAllister nagyjából 3 napig bírta alvás nélkül a barátja mellett, mikor rájött, hogy ketten kevesek erre a projektre, ezért bevették az ismert alváskutatót, William Dementet is.

Randy Gardner végül 264 órát, vagyis 11 napot bírt ki alvás nélkül, ezzel pedig megdöntötte a rekordot – de azzal nem számolt, hogy ez olyan negatív hatással lesz a szervezetére, hogy még évtizedekkel később is érezni fogja a brutális kísérlet következményeit.

Randy Gardner hallucinált, elfelejtett dolgokat, hangulatingadozásai voltak és szenvedett, testmozgással próbálta ébren tartani magát. 11 nap ébrenlét után csupán 14 órát aludt, és úgy kelt fel, ahogy szokott, akkor még úgy tűnt, hogy minden rendben van. De utána sok-sok évtizeden át nem tudott rendesen aludni, és a hangulata is folyton változott, vagyis a szervezete megbosszulta a kísérletet – ami során érdekes módon az is kiderült, hogy az agya egyes részei kikapcsoltak még az ébrenlét ellenére is.

1986-ban amúgy megdöntötték Randy Gardner rekordját, ugyanis egy Robert McDonald nevű férfi állítólag 453 órán és 40 percen keresztül ébren tudott lenni, vagyis 18 napig, 21 óráig és 40 percig nem aludt, és ezt azóta se sikerült túlszárnyalni.

Itt lehet megnézni egy videót Randy Gardnerék projektjéről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás