promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zelenszkij széke megingott, a miniszterelnökük eltávolítására készülnek az ukránok? Döbbenetes húzásra vetemedtek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ukrán elnököt támogató Smihal helyett sokan mást akarnak látni a poszton.

Alighanem kevesen gondolták volna, hogy az előadóművész-rendezőből politikussá lett Volodimir Zelenszkij ennyire talpraesetten kormányozza majd Ukrajnát az orosz invázió idején, sőt valóságos nemzeti hős válik belőle.

Egyöntetűnek tűnik a vélemény, hogy remek munkát végez, hiszen nemcsak hallgat a szakértőire, de hatékonyan lelkesíti harcoló népét, sőt képes maguk iránt szimpátiát is kiváltani a nemzetközi közvéleményből.

Egyelőre mindenki elégedett vele a hazájában, nem úgy azonban a miniszterelnökével, Denisz Anatolijovics Smihallal, aki két és fél éve tölti be ezt a tisztséget. Több ezer ukrán már aláírta azt a petíciót, amelyben új miniszterelnököt követelnek – és nem is akárkit.

A választásuk Boris Johnsonra esett, érte kampányolnak, aki a közelmúltban volt kénytelen lemondani Angliában a miniszterelnökségről. Néhány brit lap véleménye szerint ő volt minden idők legrosszabbja azon a poszton, ugyanakkor kétségtelen, hogy Ukrajnán a háború kirobbanása óta rajta tartotta a fél szemét, és sokat tett azért, hogy északkeleti szomszédunk ne rogyjon térdre az oroszok előtt.

A mostanáig közel 3000 ukrán által aláírt petíció nyilvánvalóan csak egy gesztus és figyelmesség Johnson munkájáért cserébe. A dokumentumra felhívták Zelenszkij elnök figyelmét is, kiemelve, hogy a borzas szőke angol micsoda bölcsességről tett tanúbizonyságot a politikai, pénzügyi és jogi szférában a működése során.

Feltehetőleg erről a briteknek más a véleményük, de Smihal miniszterelnöknek sem okozhat álmatlan éjszakákat a petíció. Az ukránok által kedveskedőn csak Johnsoniuk néven emlegetett politikus aligha pályázik a pozíciójára, bár ha összegyűlik 25 ezer támogató aláírás, akkor Zelenszkijnek kötelező lesz hivatalból reagálnia a felvetésre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás