promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés: gigantikus folyosókat találtak a világ legnagyobb piramisa alatt, amely azonnal átírja a gondolkodásunkat
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legnagyobb piramisa nem Egyiptomban, hanem Mexikóban van, egy egészen fura helyen.

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy piramisok Dél-Amerikában is vannak szép számmal, sőt, Kínában is bevett temetkezési forma volt, hogy halmokkal temetkeztek a nagy uralkodók, a tudomány ezeket is piramisoknak hívja. Ám Dél-Amerikában olyan helyeken is találtak később piramisokat, ahol nem is számítottak. Ilyen például a mexikói San Andrés Cholulában található, gigantikus építmény, amely ugyan nagyrészt ma már nem is látszik, mégis tudni lehet, hogy ez volt valaha a világ legnagyobb piramisa mostani tudásunk szerint. Bár nagy része már a föld alatt van.

Sőt, a 16. században egy templomot is építettek a tetejére. Bár arról már megoszlik a szakértők véleménye, hogy pontosan mi történhetett a piramissal a templom építése előtt. Lehet, hogy Cortez nem is vette észre, hogy a nagy hegy, amire később templomot emeltetett, tulajdonképpen az óvilág egyik gigantikus piramisát rejti. Ugyanis sok legenda mesél arról, hogy a helyiek akarták elrejteni azt Cortezék elől, és ezért földdel borították, hogy ne is lehessen azt észrevenni.

Az építmény környéke is számtalan titkot rejt még, a feltárás szinte éppen hogy csak elkezdődött, de így is több százezer turistát vonz be minden évben a látványosság. A tudósok úgy vélik, hogy a hely egy nagyon fontos vallási központ lehetett a prehispán időszakban, Cholulában például a feltételezések szerint 100 ezer ember élt még pár száz évvel ezelőtt is.

A piramis elképesztő látványosság, igazi történelmi súlyát pedig az is adja, hogy feltártak alatta egy 8 km hosszú alagútrendszert, amelyben többek között sírokat is találtak, az alagútrendszer segítségével pedig megfigyelhetők a piramiséptítés egyes fázisai is, illetve az egymásra rétegződő több piramis is, hiszen Dél-Amerikában ez volt a szokás, hogy az egyes kultúrák egymás piramisaira építettek rá egyre nagyobb építményeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás