promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2050-ig tilos felnyitni a gigantikus piramist, pedig tudják, hogy döbbenetes dolgot rejt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Leírásokból lehet tudni, hogy elképesztően izgalmas dolgokat rejt a sír.

A világ leghíresebb piramisai az egyiptomiak, ha piramisokról szó esik, valószínűleg mindenki egyként kiállt fel, hogy Egyiptom, ám nagyon kevesen tudják, hogy bizony Kínában is találhatók ilyen építmények, amelyeket a tudomány és a szakértők halomsíroknak is neveznek. Ezek az építmények nagyon hasonlítanak dél-amerikai és egyiptomi társaikhoz, van olyan is, amely bizony egyidős a gízai piramisokkal is.

A leghíresebb azonban mind közül az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírja, akinek a temetkezési helyét őrizte szimbolikusan is az a gigantikus agyaghadsereg, amelyre már régebben rátaláltak a régészek. Az agyaghadsereg bámulatba ejtette a világot, de a korabeli leírások szerint a császár sírja egy egész kis birodalmat rejt.

Kínában amúgy már jó pár évtizede folyik a feltárás, amelynek keretében rengeteg értékes műtárgyat sikerült megmenteni, ám nagyon sokat nem. Épp ezért a kínai kormány úgy döntött, hogy nem folytatják egyelőre a feltárásokat az első kínai császár sírjánál, amely lélegzetelállító leleteket tartogathat. Addig várnak tehát, amíg biztonságosabb technológiák állnak majd rendelkezésére a felbecsülhetetlen értékek megmentésére.

Hiszen Csin Si Huang-ti a leírások szerint örökké szeretett volna élni, épp ezért sírjában lemásolta a világ mikrokozmoszát. Egy ismert történetíró, Sze-ma Csien 2000 évvel ezelőtt már készített leírást a sír tatalmáról, amelyben azt írja, hogy paloták és kormányépületek másolatai vannak elhelyezve a sírban, és mindez fölé egy a világmindenséget, a bolygókat és az univerzumot jelképező kupola került.

Íme néhány felvétel a sírhoz tartozó eddigi leletekből, és azt is láthatjátok, hogy néz ki kívülről a piramis:

(Forrás: 24, 4444k.blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás