promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció a Marson, a NASA óriási bejelentést tett
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az új fejlesztés nagyon úgy tűnik, hogy megkönnyítheti az emberi utazásokat a vörös bolygóra.

Az elmúlt időszakban számtalan nagyobb és kisebb, fontosabb és érdekesebb hír érkezett a Marsról, ahol a Perseverance és a Curiosity marsjárók történelmi léptékű projektet visznek. Ám most nem velük kapcsolatban érkezett bejelentés, hanem egy másik fontos témával kapcsolatban. Hiszen egy nagyon kicsi, uzsonnásdoboz-méretű eszköz, az úgynevezett Moxie oxigént állított elő a vörös bolygón - a hírről a HVG is beszámolt az MTI alapján.

A Moxie február óta végzi ezt a feladatot, és körülbelül annyi oxigént állított elő, mint egy fa. A szakértők pedig az eredmények láttán úgy döntöttek, hogy egy sokkal nagyobb teljesítményű gépet is el fognak juttatni a Marsra, amely már több száz fa oxigéntermelését is el tudja látni. Ez pedig már egy sokkal nagyobb projekt része.

Az eszköz egyszerűen a Mars 95 százalékig szén-dioxidból álló légköréből állítja elő az oxigént.

A Moxie óránként 6 gramm oxigént tudott eddig előállítani a szén-dioxidból. A tudósok azzal is kísérleteztek, hogy az egyes évszakokban és napszakokban hogy viselkedik a Moxie oxigéntermelése, de bebizonyosodott, hogy igazából minden napszakban és évszakban el tudja végezni a csúcsszerkezet a feladatát, és megbízhatóan is működik.

A fejlemények láttán döntöttek úgy, hogy a Moxie egy sokkal kiterjesztettebb változatát juttatnák majd el a Marsra, és ez már annak a projektnek is része, amelynek keretében emberek léphetnének a vörös bolygó felületére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás