promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan hat a gyerekekre a maszkviselés? Szükséges egyáltalán?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Akadnak olyanok, akik a kisgyerekekre is maszkot adnak. De a vírus elleni védelem mellett kockázatot jelenthet-e ez a hosszabb távú fejlődésükre?

Magyarországon hat éves kortól kötelező a maszk viselése, de akadnak szülők, akik a fiatalabb gyerekekre is ráadják. A világon pedig vannak országok, például Szingapúr, ahol egyes óvodákban is kötelező a maszk a kicsiknek. Ez azt jelenti, hogy minden hétköznap viselik nagyjából nyolc órán keresztül, kivéve evés, ivás vagy szunyókálás közben. Vagy az Egyesült Államok, ahol a két éves és idősebb korosztály számára javasolják.

A legtöbben a gyerekek közül gyűlölik, és nem szívesen hordják a maszkot. Közben a viseléséről szóló döntéssel világszerte sok szülő és szabályozó hatóság szembesül, miközben megpróbálják megakadályozni a Covid-19 új hullámait.

Az egyetlen globálisan elfogadott konszenzus az, hogy a csecsemők és a két év alatti gyermekek nem viselhetnek maszkot a fulladásveszély miatt.

Viszonylag kevés tanulmány készült a gyerekek maszkviselésének vizsgálatára. Azok, amik a maszkok légzésre gyakorolt ​​fizikai hatásával foglalkoztak, nem találtak semmilyen káros hatást. De a vita az előnyeiről és hátrányairól eléggé heves tud lenni.

A maszkviselés hívei azzal érvelnek, hogy a maszk védi viselőjét és a körülötte lévőket a Covid-19-től, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a betegség kockázati tényezőit a kisgyermekeknél. A legtöbb országban nem oltják be a 12 év alatti gyermekeket, vagy csak kivételes esetekben. A fiatal gyermekeknél előforduló súlyos esetek még mindig viszonylag ritkák – egy idén júliusban közzétett nagy brit tanulmány szerint 50 000 Covid-fertőzött gyermekből nagyjából egy kerül intenzív osztályra, és millióból kettő hal meg.

Ha valaki szeretné, hogy a gyermeke viseljen maszkot, könnyen hozzá lehet szoktatni. Érdemes megfelelő mintákat választani, például űrhajósat vagy unikornisosat, amit szívesebben viselnek.

Bár egyesek azt állítják, hogy még a legvidámabb minta sem képes megváltoztatni egyetlen alapvető problémát a maszkokkal: elrejtik a fél arcot, és megnehezíthetik az emberek hangulatának és érzéseinek dekódolását.

A gyerekek már 10 hónapos koruktól kezdik felismerni az alapvető érzelmeket – a boldogságot, a szomorúságot, a félelmet, a haragot és így tovább. Az arcok teljes látása kulcsfontosságú része ennek a fejlődésnek, és a maszk akadályozhatja ezt a folyamatot. Igaz, a kutatók véleménye megoszlik erről, egyesek szerint, ha egy gyerek tanulási csatornáját blokkolják, keres egy másikat.

A speciális igényű gyermekek helyzete azonban más, különösen a hallássérülteké, ők arcvonásokkal töltik ki azokat az információkat, amelyeket nem hallanak. Valóban szükségük van ezekre a vizuális információkra, hogy megértsék, amit mondasz. A maszkokkal egyszerűen nem férnek hozzá ezekhez.

Forrás: BBC

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás