promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bármikor belénk jöhet egy vonat, ha nem működik a jelzőberendezés a vasúti átjárónál?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Valószínűleg a központ jelzi, hogy az egyik vasúti átjárónál hibásan működik a jelzőberendezés, de a videón láthatjuk, hogy a mozdonyvezető is kiszúrta.

Igazából a vasúti átjárónál mindig az autósnak kell fokozottan figyelni. Természetesen akkor sem kell pánikba esni, ha a jelzőberendezés éppen nem működik, egyszerűen csak körültekintően szét kell nézni, mielőtt áthaladunk az átjárón.   

Igazából a KRESZ-szabály is ezt mondja ki:

„Amennyiben nincs semmilyen jelzés, a berendezés NEM működik! Álljon meg a vasúti átjáró előtt és csak azután haladjon tovább, ha meggyőződött róla, hogy nem jön vonat.”

A videóban ez nincs benne, de fontos, hogy a folyamatosan villogó fehér fény nem azt jelenti, hogy nem jön vonat, az csupán ellenőrző jelzésként funkcionál. Ezt is megszállhatja a technika ördöge, szóval ilyenkor sem árt szétnézni.

A balaesetek szinte mindegyike amúgy azért történik, mert az autósok a piros jelzést figyelmen kívül hagyva hajtanak a sínekre. 

Közben a vezess.hu kiszúrt egy videót, amit egy mozdonyvezető töltött fel. Rizsavi Tamás azt mutatta meg, hogy mi történik, amikor egy olyan vasúti átjáróhoz érkezik meg a vonattal, ahol nem működik a jelzőberendezés.

„Nagyon sok klikk és hatásvadász cikk készül az olyan esetekből, ahol lefotózza Mari bácsi a fehéren villogó vagy használhatatlan fény és félsorompónál érkező vonatot, majd oda írják, hogy majdnem tragédia meg életveszély blabla. Nos itt van egy videó, hogy néz ki ez a mi szemszögünkből. A vonat legfeljebb 15km/h-val érkezhet a használhatatlan átjáróba és ha a közúti forgalmat veszélyezteti akkor megkell állni. Ez az egyetlen, ahol a vasút úgymond elsőbbséget ad a közútnak”

- írta a videóhoz a mozdonyvezető.

Ettől még továbbra is az autósnak kell résen lenni, mivel benne lehet az is a pakliban, hogy a mozdonyvezető nem szúrja ki, hogy a jelzőberendezés hibásan működik. Ha fehér a lámpa, akkor is érdemes szétnézni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás