promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A város, mely 2030-ra száműzne mindent, ami benzines vagy dízel
Borítókép:  Tesla taxik tesztelése Amszterdamban (AFP/Evert Elzinga).
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A benzinárra is komoly hatást gyakorolhat majd Hollandiában az a terv, mely 11 éven belül kibocsátásmentessé kívánja tenni Amszterdamot. Három éven belül a benzines és dízel meghajtású buszokat, hét éven belül az ugyanilyen típusú hajókat akarják kitiltani.

Budapest hosszú ideje küszködik a dugódíj bevezetésével, melynek elsődleges célja az volna, hogy a belvárosban csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Más városok már akcióba léptek, ilyen például Amszterdam is, mely a motor1.com szerint 2030-ra száműzni akarja a benzines és dízel kocsikat is területéről. Érdekes kérdés, hogy már maga a felvetés is milyen mértékben befolyásolhatja például a benzinár alakulását Hollandiában.  

A holland főváros első körben azt tervezi, hogy egy év múlva a 15 évnél idősebb dízel kocsikat a belső kerületekbe már nem engedi be, csak a külső körgyűrűt használhatják. 2022-től pedig a benzines és dízel meghajtású buszok sem mehetnek a centrum közelébe. Hét éven belül ezt a szabályozást a kishaszongépjárművekre és a csatornákban közlekedő hajókra, csónakokra is kiterjesztik.

A fő cél, hogy 2030-ra, vagyis 11 éven belül Amszterdamban egyetlen benzin vagy dízel meghajtású jármű se közlekedjen.

Hogy ezt mivel kívánják elérni? Például azzal, hogy a Tiszta Levegő akcióterv részeként ingyenes töltési lehetőséget kínálnak azoknak, akik elektromos vagy hidrogénmeghajtású autókkal járnak. Ehhez a cikk szerint 16-23 töltőállomást kellene kiépíteni a következő hat évben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás