promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitiltanák a gyerekeket a repülőgépekről? Véresszájú vita kezdődött, hihetetlen indulatok szabadultak el
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A vélemények megoszlanak, de bőven van, akinek tetszik.

Az emberiség nagy utat járt be azóta, hogy a Wright fivérek az Észak-Karolina-i Kitty Hawk közelében először a levegőbe emelkedtek Flyer-I névre keresztelt kezdetleges repülőgépükkel 1903-ban:

Az első repülés mindössze 12 másodpercig tartott, és 40 métert sikerült megtenni. Az azóta eltelt 119 évben az emberiség sikeresen hódította meg az eget: előbb a légcsavaros repülőgépekkel, majd a második világháború után jöttek a sugárhajtású gépek (bár az első sugárhajtású repülőgépeket már a második világháborúban kifejlesztették, leghíresebb ezek közül a korai gépek közül a Messerschmitt Me-262 "Schwalbe", vagyis a fecske):

A polgári repülés ezelőtt 50-60 évvel még luxusnak számított, szépen lassan azonban szinte mindenki számára elérhetővé vált: egyes fapados légitársaságokkal olcsóbban utazhatunk Budapestről Európa szinte bármely nagyvárosába, mintha vonattal mennénk Győrből Nyíregyházára oda-vissza.

Az repülés elterjedésével kialakult annak kultúrája is - és kialakultak olyan jelenségek is, amelyekért nem feltétlenül rajong az utazóközönség.

Egyik ilyen központi kérdés a gyerekek a repülőn-probléma: a gyerkőcök nem arról híresek, hogy csendben szeretnek szűk helyen végigülni több órás utakat. A kicsit nagyobb gyerekek ennek úgynevezett rosszalkodással is hangot adnak, míg az egészen kicsiny gyermekek beszédkészség híján inkább artikulátlanul sírnak, kevésbé szofisztikáltan fogalmazva: üvöltenek, amit sok felnőtt bizony nehezen visel el utazása során (megfeledkezve saját gyerekkorukról).

Egy légitársaság most nagy felháborodást keltő javaslatot nyújtott be: a Corendon Airlines, ami egy török légitársaság (rendelkeznek egy holland és egy máltai leányvállalttal is), gyerekmentes zónákat hoz létre járatain.

A gyakorlat egyelőre nem lesz általános, kísérleti jelleggel az Amszterdam és Curacao között (Curacao egy karibi sziget, és érdekesség, hogy a Holland Királyság része, így az Európai Unióé is - a karibi szigetre utazáshoz magyar állampolgároknak elég egy személyi igazolvány), és a gép elejében kerül kialakításra a zóna, amely el lesz választva a gép többi részétől.

A javaslattal kapcsolatban megoszlanak a vélemények: vannak, akik üdvözölték, valaki szerint felháborító, és a tolerancia hiányáról tanúskodik, és természetesen vannak, akik szerint a szülők dolga lenne megnevelni a gyerekeket, akkor nem lenne ilyen probléma. Nekünk nem feladatunk ítéletet hozni, úgyhogy annyit mondanánk így a tél közepén, hogy egy Curacao-i karibi utazást egy repülőnyi síró csecsemővel együtt is bevállalnánk.

forrás: Washington Post

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás