promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyat tett egy anyuka a gyermekével, amitől egy pillanatra mindenki elfelejtett levegőt venni - még sokan követhetik a példáját
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 Ahány szülő, annyi nevelési módszer. De vajon az említett hölggyé tényleg működik?

A gyermekek nevelése egy kihívást jelentő, ugyanakkor hihetetlenül fontos feladat, amely az emberi társadalom jövőjének alakulását is meghatározza. Számos módszer és filozófia létezik a gyermeknevelés területén, és az eltérő kultúrák, értékrendek és tapasztalatok miatt ezek jelentősen különbözhetnek egymástól. Ebben a cikkben bemutatjuk néhány különféle nevelési módszert, amelyek segíthetnek gyermekeink fejlődésében és értékteremtésében.

A szigorú nevelés hosszú távon káros hatásokkal járhat a gyermek életére és fejlődésére nézve. A gyermek önbecsülése és önbizalma csökkenhet a szigorú elvárások és kritikák miatt. Ha a gyermek folyamatosan úgy érzi, hogy nem tud megfelelni a szülők elvárásainak, akkor hosszú távon alacsony önértékelést és bizonytalanságot tapasztalhat. Az elszigetelődés veszélye is fennáll, mivel a gyermek félelemből vagy büntetéstől tartva nem meri megosztani érzéseit és gondolatait a szülőkkel. Ez megakadályozhatja az egészséges kommunikációt és a bizalom kialakulását a szülő és a gyermek között. Persze sokszor nehéz megmondani, hogy mit és meddig engedhetünk meg nekik.

A szigorú nevelés befolyásolhatja a gyermek érzelmi fejlődését is.

A túlzottan szigorú környezetben a gyermek lehet, hogy nem tanulja meg, hogyan kezelje és fejezze ki az érzéseit megfelelően, ami hosszú távon problémákhoz vezethet az érzelmi szabályozás terén. A teljesítmény szorongás kialakulhat, mivel a gyermek folyamatosan érzi a nyomást, hogy megfeleljen a szülői elvárásoknak és szabályoknak. Ez megakadályozhatja, hogy a gyermek saját érdeklődési körének és vágyainak megfelelően alakítsa ki a jövőbeli pályaválasztásait.

Mi történik a gyerek agyával, ha engedékeny a szülő?

Az engedékeny nevelés segíthet a gyermek agyának fejlődésében. Ha a szülők engedékenyek és elfogadják a gyermek érzéseit, képes lesz jobban megérteni és szabályozni az érzelmeit. Ez hosszú távon segíthet az érzelmi intelligencia kialakulásában és a konfliktusok kezelésében. Az engedékeny nevelés lehetőséget ad a gyermeknek arra, hogy több önállóságot tapasztaljon meg. Azáltal, hogy a szülők engedik, hogy a gyermek döntéseket hozzon és tapasztalatokat szerezzen, növelhetik az önbizalmát és az önállóságát. Azt fontos megemlíteni, hogy az engedékeny nevelésnek is lehetnek negatív hatásai, különösen akkor, ha nem állnak fenn megfelelő határok és felelősségteljes viselkedés. A gyermekeknek szükségük van határokra, hogy megtanulják a megfelelő viselkedési normákat és az önmegszabályozást.

Talán éppen ezért keltett feltűnést egy anyuka, aki új módszert talált ki a szigor és a szabályok eltörlésére. Videót készített arról, ahogy gyermekével közösen firkálják össze a falat és rögtön többszázezres nézettséget ért el saját oldalán. Bár nem minden kommentelő értett egyet a módszerével, egyesek azt írták:

„Ezzel nem épp arra tanítod a gyereked, hogy firkálja össze a falat nyugodtan?”

Egy másikuk így nyilatkozott:

„Na így nevelsz pokoli kis kölyköt! Várd meg, míg suliba megy és addigra zéró szabályt sikerült neki megtanítani!”

Akárhogyis, a videón jól látszik, hogy anyuka és a pici legalább remekül szórakoznak:

They decorated her new bedroom

They decorated her new bedroom

Posted by Kristen Hanby on Thursday, July 6, 2023
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás