promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forma-1: Bottas a pole-ban minden idők leggyorsabb körével
Borítókép:  HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

16. rajtelsőségét szerezte a Mercedes finn pilótája, aki mától a legrövidebb idő alatt megtett kör rekordját is birtokolja. 

Bár a szezon lényeges kérdései eldőltek, az idei év egyik legizgalmasabb hétvégéje előtt állt a Formula-1. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nem lehet ott a helyszínen, miután elkapta a koronavírust, Romain Grosjean pedig az egy héttel ezelőtti brutális balesete miatt kénytelen távol maradni.

A csapatoknál így kisebb keveredés alakult ki, ugyanis Hamiltont az eddig a Williamsnél versenyző George Russell helyettesíti, a megüresedő helyekre pedig egyszerre két újonc is érkezett Jack Aitken (Williams) illetve Pietro Fittipaldi (Haas) személyében. Utóbbi neve sokaknak ismerős lehet, a kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi unokája. Mindez ha nem lett volna elég rekordok dőltek meg már a szabadedzések során is. A mezőny maradt ugyan a múltheti verseny helyszínén, azonban egy másik vonalvezetést használnak, ami nagyon rövid, így az eddigi leggyorsabb F1-es kör csúcsát is sikerült megjavítani.

A három gyakorlásból kettőt Russell, míg egyet Verstappen vitt el, mindegyik alkalommal 1 perc alatti időket láthattunk, a különbségek pedig nagyon kicsik voltak, így az időmérőn sem lehetett másra számítani. Az első szakaszban vagyis a Q1-ben konkrétan az első 18 pilóta 1 másodpercen belül volt, ami nagyon ritka dolog, itt végül sorrendben Magnussen, Aitken, Latifi, Raikkönen és Fittipaldi estek ki.

A Q2-ben is hatalmas csata volt és két nagyobb név is búcsúzott. A 11. Ocon mögött a Red Bullal Alexander Albon és Ferrarival Sebastian Vettel is kiesett, mögöttük Giovinazzi és Norris zárt. Az utolsó szakaszra úgy nézett ki, hogy akár verhetőek is lehetnek a Mercedesek, Max Verstappen és Sergio Perez is jó tempót ment, így esélyesnek számítottak.

A végére mindezek ellenére mondhatni helyre állt a világ rendje, ha nem is sokkal, de Valtteri Bottas nyerte a kvalifikációt, Russell pedig élete eredményét elérve lett a második, vagyis a két Mercedes indulhat majd az első sorból holnap. Verstappen lett a harmadik, a nap egyik meglepetése pedig Charles Leclerc lett, aki a negyedik helyet hozta össze a Ferrarival.

A futam vasárnap 18:10-től indul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás