promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Első trófeáját nyerte a füstös olasz, aki csak négy éve dolgozik az élvonalban
Borítókép:  ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Maurizio Sarri 1999-ig félállásban edzősködött, s utána is jó sokáig csak alacsonyabb osztályokban dolgozott. 2015-ben kapott először élvonalbeli csapatot szülővárosában, Nápolyban, most a Chelsea-vel első trófeáját nyerte.

Maurizio Sarri üde színfoltja a világ futballjának. Bár már jó pár éve benne van a sportág körforgásában, 2015-ben jött el számára a lehetőség, hogy a Napolival, azaz egy első osztályú csapattal dolgozhasson. A 60 éves szakember nemcsak futballpályán látható filozófiájával hozott újat, de azzal is, hogy a régi idők olasz szakembereit idézve dohányozva ülte végig a mérkőzéseket. A múlt idő azért indokolt, mert szenvedélyének csak Olaszországban, a Serie A köreiben hódolhatott, amikor ugyanis 2018 nyarán átvette a Chelsea-t, el kellett fogadni, hogy a dohányzás a Premier League mérkőzésein nem megengedett.

A Nápolyban született szakember 1990-ben kezdte szakmai pályafutását, de jó ideig csak félállásban, alacsonyabb osztályú olasz csapatoknál tevékenykedett. Húsz évvel ezelőtt, 1999-ben döntött úgy, hogy otthagyja banki állását és főállásban folytatja útját. De egészen - ahogy azt fenn említettük - 2015-ig nem dolgozott első osztályú csapatnál. Aztán jött a Napoli és a berobbanás.

Még alig szokott hozzá az élvonal légköréhez, Pep Guardiola, aki addigra már túl volt „néhány" begyűjtött trófeán, egy Bajnokok Ligája mérkőzés után szuperlatívuszokban beszélt Sarriról és csapatáról. 

„A Napoli talán a legjobb csapat, amellyel edzői karrierem során találkoztam" – fogalmazott a katalán szakember.

Maurizio Sarri csapatával, a Napolival a 2017/2018-as szezonban sokáig versenyben volt a Juventus-szal a bajnoki címért, végül a torinói csapat futott be. De az eredményes szereplés következménye, hogy szintet lépett, és a 2018/2019-es idényt már a Chelsea kispadján kezdte.

A londoni csapat játékán hamar meglátszott a Sarri-féle felfogás, amelynek alapja a 4-3-3 formáció (ez 4-5-1-re módosul védekezésben és 2-1-4-3-ra támadásban), a rövid, lapos passzok, gyors átmenet támadásból védekezésbe, egyúttal labdavesztés esetén magasra tolt védelmi vonal és azonnali labdaszerzés. Fontos eleme a háromszögek kialakítása, egyúttal egy olyan mélységi irányító, aki kontrollálja a támadásépítést.

A keret szűkössége (a Premier League többi top 6-os csapatához képest) miatt azonban a kezdeti remeklés után hullámzóvá vált a teljesítmény. De a kritikák, a sok támadás ellenére Sarri a végén harmadik helyre hozta be a Chelsea-t, egyúttal az Európa-liga győzelemmel bezsebelte élete első trófeáját.

És ennek úgy örült, mint egy hat éves kisgyerek:

Azt pedig csak úgy megjegyeznénk, hogy

minden sorozatot figyelembe véve csak José Mourinho volt az, aki első szezonjában több győzelmet szerzett Sarrinál. Az arány 42-39 a portugál javára. 

Talán nem véletlen, hogy Sarri a El-győzelem után arról beszélt, hogy kiérdemelte, hogy ő maradjon a csapat edzője...

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás