promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Chelsea gólfesztivállal nyerte a világ végén rendezett EL-döntőt
Borítókép:  AFP/Arne Dedert
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Chelsea–Arsenal 4-1, a pályán látottak közül a második félidőben esett öt gólra mindenképp érdemes emlékezni. Az Európa-liga döntőre árnyékot vető többi körítésre annyira már nem.

Előzetesen több olyan hír látott napvilágot az Európa-liga döntőjével kapcsolatban, amelyek elvették a reflektorfényt magáról a mérkőzésről. Kezdődött azzal, hogy az UEFA-nak Bakuba sikerült vinnie a finálét, amelynek a távolságokat tekintve legfeljebb egy Dinamo Kijev-Besiktas finálé esetében lett volna létjogosultsága. Mindennél ékesebben jelzi ezt, hogy a csapatukat a világ bármely pontjára elkísérő angol szurkolók nagy ívben tettek erre a mérkőzésre. 12-12 ezer jegyet kapott az Arsenal és a Chelsea, ebből hatezret visszaküldtek a feladónak. Valamennyire érthető a dolog, 4000 kilométer a London-Baku távolság, amit repülővel is öt óra megtenni. A 68700 ülőhelyes stadion egy része üresen tátongott.

Ugyanígy visszatettsző volt, hogy az Arsenal középpályása, az örmény Henrikh Mhkitarjan politikai okokból nem utazhatott el csapatával Azerbajdzsánba, honfitársaik és az azeriek ugyanis tiszta szívből gyűlölik, sőt ha tehetik, lövik egymást, és nem szerették volna veszélynek kitenni a futballistát.

Az angol DJ, Jonas Blue melegítette be a nézőket (Fotó: AFP/Jurij Kadobnov)


Aaron Ramsey hiánya nem látszott meg az Arsenal játékán. Az öt középpályással felálló Ágyúsok sok labdát szereztek közpen, s többször is a védelem mögé tudtak kerülni a két szélen. Az Aubameyang-Lacazette csatársor is jóval aktívabb volt, mint odaát Giroud, akit két oldalról Pedrónak és Hazardnak kellett volna támogatnia, de ilyet nem láttunk.

A két edző közül Unai Emery mozott othonosabban az Európa-liga döntőkben: 2014 és 2016 között az összes finálét megnyerte a Sevillával. Maurizio Sarri 1999 óta az első olasz tréner volt, aki csapatot vezethetett a döntőben. Az előd Alberto Malesani volt, aki olyan elhanyagolható tehetségű játékosokkal verte 3-0-ra a Marseille-t a '99-es fináléban, mint Crespo, Buffon, Thuram, Cannavaro, Dino Baggio vagy épp Juan Sebastián Veron.

Xhaka föld-levegő rakétája a félidő közepén megskalpolta a felső lécet, picit felélénkült az addig nem túl izgalmas meccs. Palmierinek volt két életerős lövése, majd Giroud suhintása után kellett nyújtóznia Cech-nek.

A szünetben egyrészt azon tűnődhettünk, hogy az elmúlt 17 szezon UEFA-kupa/El-döntői közül a main kívül csak kettő állt 0-0-ra a szünetben. Másfelől picit azon, hogy a Chelsea 2010 óta az első csapat az EL vagy a Bajnokok Ligája döntőjében, mely csupa légióssal állt fel. Utoljára Mourinho Internazionaléja vitte véghez ezt a kétes (?) dicsőséget a Bayern ellen.

Unai Emery alig foglalta el másfél perces késsel a kispadot, Giroud már bólintott is előredőlve – a kapuba. A feladó Emerson volt. A francia világbajnok rendkívül sportszerűen, visszafogottan ünnepelt volt csapata ellen. A 49. percben jártunk, és az Arsenalnak még mindig nem volt kaput eltaláló lövése. A Chelsea-nek a gól volt a harmadik.

A negyedikből jött a második gól: Hazard-t hagyták túlságosan üresen a bal szélen az Arsenal-védők, ő pedig higgadtan továbbított Pedróhoz. A spanyol csatár ballal tekert a hosszúba, 2-0. Pedro az ötödik játékos a történelemben, aki UEFA-kupa, Európa-liga és Bajnokok Ligája-döntőben is be tudott találni. 

Három percre rá a két gólszerző hozott össze egy tizenegyest, Hazard gólpassza mellé egy találatot is odabiggyesztett, 3-0.

Iwobi 20 méterről, dühből eleresztett lökete húsz perc alatt a harmadik gól volt a meccsen - 133 másodperce volt a pályán -, de három percre rá Eden Hazard góllal búcsúzott a Chelsea-től, nyáron minden bizonnyal távozik. Giroud-dal olyan találatot hoztak össze, mintha a grundon passzolgatnának, minden mozdulat élményszámba ment.

A végén a Chelsea megszórhatta volna az Arsenalt, és Lacazette is elvétett egy óriási helyzetet.

A Chelsea hatodik európai kupadöntőjében ötödik trófeáját gyűjtötte be csütörtökre virradóra, azeri idő szerint a szünet vége már csütörtökbe hajlott.

(Fotó: AFP/Kirill Kudrijavcev)


A Kékek veretlenül vonultak végig az Európa-liga mezőnyén, ilyet európai porondon utoljára a Manchester United tett 2008-ban, a Bajnokok Ligájában. Az Európa-liga gólkirálya Olivier Giroud lett 11 góllal. 

(Fotó: Jurij Kadobnov)


Eden Hazardnak valószínűleg, Petr Cech-nek biztosan ez volt az utolsó meccse a Chelsea és az Arsenal mezében. A cseh kapuslegenda visszavonult.

Európa-liga, döntő
Chelsea–Arsenal 4-1 (0-0)
Baku, Olimpiai Stadion
Gólszerzők: Giroud (49.), Pedro (60.), Hazard (65., 72.) ill. Iwobi (69.)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás