promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés a Marson, a szakemberek is meglepődtek
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komoly áttörést értek el a szakemberek, ez pedig fontos lehet a jövő kutatásaira nézve.

A NASA marsi missziója folyamatosan elképesztő eredményeket produkál, a tudományos világ lázban ég a Perseverance és a Curiosity marsjárók eredményei láttán, és úgy tűnik, hogy más téren is nagy eredmények kerültek a nyilvánosság elé. Az űrkutatás jövője annak kell lennie majd az eljövendő időben, hogy ne a Föld legyen a beszerezhető nyersanyagok egyetlen bázisa, hanem egyes bolygókról származó nyersanyagokkal is tudjon a NASA vagy más űrügynökség gazdálkodni.

Most úgy tűnik, hogy egy lépést tettünk ennek az irányába, hogy a Marsról ilyen nyersanyagot hasznosítsunk fel.

A HVG elsősorban a világ egyik legismertebb tudományos-ismeretterjesztő oldalára, az IFLScience-re hivatkozva írta meg, hogy a marsi talajban található regolit anyag a titániummal ötvözve olyan anyagot eredményez, amely ersőebb és könnyebb. A felfedezést a Washington Állami Egyetem Kutatócsportja jegyzi. A szakemberek regolitot tartalmazó marsi anyagot ötvöztek, és így jutottak a nagy felfedezés végére.

A kutatók azzal érték el elsősorban a tudományos áttörést, hogy rájöttek, a regolit bevonatként nagyon jó védelmet nyújthat a rozsda ellen, sőt, még a kozmikus sugárzást is tompíthatja. 5 százalék regolitot adtak a titánötvözethez, így utána megvizsgálva rájöttek, hogy az új anyag erősebb és könnyebbb is lett. Az új tudományos felfedezés és tapasztalat pedig majd az utazáshoz használt rakéták gyártásában is előrelépsét hozhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás