promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Cikázó fényeket látni a texasi égbolton, nukleáris kísérletek vagy földönkívüliek lehetnek? A NASA egyik embere is vizsgálódik
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Marfa-fény rejtélye a texasi Marfa városától északra mintegy 10 mérföldes körzetben észlelhető fényjelenség. Ez a környék legnagyobb turistalátványossága, mivel szerte az égbolton fények cikáznak, amire nincs igazán magyarázat. Vagy mégis?

 

Több mint 135 éve az emberek furcsa fényekről számolnak be a horizont felett a texasi Marfában. Senki sem tudja pontosan, mik ők, és ez az, ami annyira rejtélyessé teszi ezt a jelenséget.

Marfa község hivatalos szlogenje: „Nehéz ide eljutni. A látottakat még nehezebb megmagyarázni. De ha egyszer ideérsz, megéri a látvány. A semmi közepén elhelyezkedő kis város a fények miatt került fel az érdeklődés térképére.

 

50 mérföldre a mexikói határtól és 200 mérföldre a legközelebbi nagy repülőtértől, Marfa egy poros kis pont egy közlekedési lámpával és kevesebb mint 2000 emberrel a távoli Nyugat-Texas távoli vidékein. „El Despoblado”-nak  a lakatlan helynek nevezik. A város acél víztornyán túl csak a  Chihuahuan-sivatag található a maga kietlenségével, kaktuszbozótjaival, a felperzselt prérik és a kusza fűfélék végtelen sivatagában.

Az 1970-es évek óta hipszterek, művészek lakták ezt a kietlen vidéket, míg manapság Marfa városa a bárok, és olcsó szuvenír kalapok és vegán éttermek lelőhelye lett.

De a furcsa jelenségek már jóval azelőtt jelen voltak, hogy emberek tömegeit vonzotta volna a kietlen városba.

Több mint 135 éve rejtélyes izzó gömbök jelentek meg itt az éjszakai égbolton. Ezek a Marfa-fények néven ismert túlvilági csodák továbbra is az egyik legmegmagyarázhatatlanabb rejtély az Egyesült Államokban.

Az első észlelések

Az első megfigyelés 1883-ban volt, amikor egy fiatal tehénpásztor titokzatos táncoló fényt látott az égen, amint marháit a síkságon hajtotta, és ijedtségében mindenkinek elmesélte.

Azóta számos lakos és turista látta a fényeket.

Ma tiszta éjszakákon, amikor a nap lenyugszik, a világ minden tájáról emberek érkeznek az út menti Marfa Lights kilátóba, abban a reményben, hogy megpillanthatják ezt a bizarr jelenséget. Nem lehet megjósolni, hogy mikor és hol jelennek meg a fények, de az izzó gömbök általában kevesebb, mint 30 alkalommal alakulnak ki évente, általában közvetlenül a napnyugta után.

Egyesek szerint a fények nagyjából kosárlabda méretűek, és vadul száguldanak keresztül a sivatagon, vagy lebegnek, miközben villognak.

Úgy vélik, hogy a természetfeletti fények az ufóktól kezdve a spanyol hódítók elveszett szellemein át a távoli autók fényszóróiig bármik lehetnek. Talán senki sem ismeri jobban a Marfa fényeket, mint James Bunnell . A NASA nyugalmazott repülőgép-mérnöke a környéken nőtt fel, a Marfa középiskolába járt, és 2000-ben visszatért, hogy szemtanúja legyen a sokkoló jelenségnek, amire nem talált ésszerű magyarázatot.

A következő 12 évben Bunnell tudományos küldetésre indult, hogy kivizsgálja és megfejtse a Marfa fények rejtélyét. 10 széles spektrumú és infravörös kamerát szerelt fel a szomszédos tanyákra, éveken át tanulmányozta a jelenségeket, 4 könyvet is írt elméletekről, de még mindig nem tudja biztosan, hogy mi lehet a Marfa fény.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás