promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zselégolyók estek az égből, 24 órán belül megbetegedett mindenki, aki megérintette a kocsonyás anyagot
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rejtélyes zselégolyók hullottak Washingtonban, aminek a magyarázata számos kérdést vet fel.

1994 augusztusában a washingtoni Oakville lakosai arról számoltak be, hogy áttetsző, kocsonyás zselészerű foltok borítják a földet, ami nagy valószínűséggel az esőzéskor esett a földre. Miután szemügyre vették az anyagot és többen megérintették, influenzaszerű tüneteket észleltek, és másnapra meg is betegedtek.

Az eseményt követő három hétben újabb öt bejelentés érkezett a környéken élőktől, hogy zseléeső esett ismét, és érintés után betegséget tapasztaltak magukon. A Washington állam egészségügyi minisztériumának mikrobiológusa megállapította, hogy a foltok kétféle baktériumot tartalmaztak, bár semmi sem utalt arra, hogy a baktériumok károsak lettek volna.

Különféle elméletek keringtek ennek az eseménynek a magyarázatára, beleértve a titkos katonai fegyverek tesztelését, amire máig nincs bizonyíték. Vannak, akik úgy vélik, hogy a Csendes-óceánon az amerikaiak által végzett bombagyakorlat szétrobbantotta a medúzákat és azt repítette Oakville városáig. Persze erre sincs semmi bizonyíték.

Lehetséges, hogy a foltok egyáltalán nem az égből hullottak, hanem egyszerűen egyik napról a másikra megjelentek a földön. A „csillagzselé”-nek nevezett anyagot legalább a 17. század óta említik a tudományos jelentések, és a költészetben is tettek már rá utalást.

Az emberek által csillagzselé-nek nevezett anyagokat különféle forrásokban említik. A leírások szerint a kétéltűekből, algákból, iszappenészekből, sőt a mezőgazdaságban néha használt nátrium-poliakrilát kristályokból származnak. 2012-ben a mezőgazdasági nátrium-poliakrilát felszívta a vihar okozta esővizet, és zselatinos foltokat hozott létre a Bournemouth nevű városban. Talán az Oakville-i zseléeső is ehhez hasonlóan jött létre. Az igazságot soha nem fogjuk megtudni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás