promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa köralakú objektumokat találtak Kínában az amerikaiak műholdon keresztül, kémeket vetettek be, hogy kiderítsék mik azok
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kínában nem megszokott népi lakóházakat építettek korábban. Nem csak a külső megjelenése, szerkezete, de a célja is egyedi ezeknek az erődnek kinéző épületeknek.

Számos kínai településen építettek ilyen jellegű népi lakóházakat. Mivel ezt a fajta építményt, nagyon egyszerű felépíteni, ezért rengeteg van belőlük. Azonban ahány féle környezet, annyi féle arculata van ezeknek a lakóépületeknek. Ezek a négy-öt emeletes házak kör alakban helyezkednek el, és ennek a gyűrűnek a közepén egy emeletes különálló terem áll.

Az építmény nem csak erődítménynek néz ki, de védelmi szerepet is betölt. A tulouk, ahogyan ezeket a nép lakóházak nevezik, csodálatos látványt nyújtanak, amellett, hogy jó célt is szolgálnak. A 12. században kezdték meg ezeknek a stílusú épületeknek az építését. Leginkább teaültetvények és rizsteraszok közelében húzták fel a lakóházakat. Több épületben még ma is élnek, azonban jó számmal vannak turisztikai látványosságként használt házak.

Forrás: profimedia

Ezeknek az erődszerű épületeknek a kialakításánál a legfőbb szempont a védelem volt a banditák és a hadurak ellen.

Fujian tartományban 20.000 tulou található, a legtöbb a Tajvani-szoros közelében.

Ezek a házak földből épültek, és voltak köztük hatalmas méretűek. A legnagyobb tulou-kban akár 600 ember is elfért a háziállatokkal és azok takarmányaival együtt.

Az ablakok csak a második emelttől voltak, és rengeteg élelmiszert és vizet halmoztak fel, hogy támadás esetén akár hetekig is biztonságban és egészségben eléljenek az épületben elzárva.

Egy kis érdekesség, hogy az 1960-as években az amerikaiak a térség műholdas megfigyelése közben szokatlan kerek objektumokat azonosítottak a Dél-kínai erdőkben, amikből reggelente füst szállt fel. Az akkori általános nukleáris hadviseléstől való félelem megkövetelte, hogy a térségbe amerikai kémeket küldjenek, hogy felderítsék a komcsik eltitkolt erőműveit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás