promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fekete köröket vettek észre egy orosz tó befagyott jegén a NASA űrhajósai – elképesztő jelenség
Borítókép:  ISS019- NASA 2009 április 05
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szibériai Bajkál-tó a világ legmélyebb és legterjedelmesebb tava, azonban a népszerűségét egy meglehetősen ritka jelenségnek köszönheti, ami nagy feltűnést keltett a közösségi médiában. 

„Baikal Zen” címkével terjednek a fotók a neten, főleg Instagramon azokról a kövekről, vagy megfagyott légbuborékokról, melyek idővel a befagyott tó felett „lebegnek”. Ennek természetesen utánajártunk, hogy mi a tudományos magyarázata. Amilyen érdekes és különleges a jelenség, olyan egyszerű a megoldás is.

Alaphelyzetben tudni kell, hogy a tó vize képes 40 cm vastagságtól akár az 1,5 méter vastagságig is kristálytisztán megfagyni. A víz tetején megfagyott kövek, amikor napfény éri és felmelegíti őket, olvadás közben kiemelkednek a megfagyott tóból. A jégtakaró alacsonyabb lesz, azonban a kövek alatt árnyékolva van a víz, és ott lassabban olvad is a jég.

Amint lenyugszik a Nap, a jég ismét szilárd lesz, és ismét egy kis támasztékot képez a sziklának, így jön létre a vékony, szinte láthatatlan jéglábacskákon kimagasló kövek sokasága.

 Azonban nemcsak ez az egyetlen érdekes jelenség a tó kapcsán.

A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai áprilisban két titokzatos sötét kört vettek észre a tó jegén. Bár az ok nagyobb valószínűséggel vizes, mint idegen eredetű, a furcsa foltok egyes aspektusai nem magyarázhatók. A két kör a jégszakadás fókuszpontja, és ezt a melegebb víz feláramlása okozhatja.

A körök sötét színét a jég elvékonyodása okozza, amely általában júniusig tart. A feláramlás nem lenne furcsa a tó néhány viszonylag sekély területein, ahol hidrotermális aktivitást észleltek, például ott, ahol a tó közepéhez közeli kör található. Korábban, 1985-ben és 1994-ben is láttak köröket ezen a területen, bár közel sem voltak olyan hangsúlyosak. De a kör helye a tó déli csücskénél, ahol a víz viszonylag mély és hideg, elgondolkodtató.

Maga a tó önmagában már egy merő furcsaság. Térfogata szerint a legnagyobb és a legmélyebb tónak tudhatjuk, de az egyik legrégebbi is, mivel körülbelül 25 millió éves. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás