promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Űrlények vághattak ketté egy sziklát a sivatagban, festményeket is felfedeztek rajta
Borítókép:  Disdero - AL_Naslaa_Rock
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szaúd-arábiai Al Naslaa sziklaformáció kettéhasadása olyan tökéletes, mintha lézerrel vágták volna ketté. Felmerül mindenkiben a kérdés, aki szemtanúja volt a jelenségnek, hogy vajon a természet teremthetett-e ilyen tiszta törést?

Az Al Naslaa sziklaképződmény eredetére sok elmélet van, de ennek a hatalmas geológiai jelenségnek a keletkezése valószínűleg örökre rejtély marad.

A szaúd-arábiai Tayma oázisban található iker homokkősziklák, Szaúd-Arábia legrégebbi emberi településén találhatók. Az első érdekesség, hogy egy természetesen kialakult talapzaton állnak, pontosabban egyensúlyoznak. Köztük pedig van egy sima rés, amely függőlegesen fut, olyan precízen, mintha kifaragták volna. Egy lézersugárnyi tökéletességű rés.

A tudósok nem tudják pontosan megmagyarázni, hogyan hasadt ketté a 4000 éves geológiai képződmény középen, de az ikrek – egyenként 6 méter magasak és látható sziklarajzokkal vannak borítva. Ezek a rajzok több ezer évesek. Az egyik legfigyelemreméltóbb, homokkőbe vésett jelkép egy lovat vezető személy képe, amely egy arabra emlékeztet, ami a világ egyik legrégebbi, még ma is létező lófajtája , amelynek eredete a hetedik századi Szaúd-Arábiába vezethető vissza, jóval a szikla előtt. emberi kéz faragta.

Ősi istenek, idegenek, lézerek vagy csak víz?

Ezek a tökéletesen kiegyensúlyozott sziklák számos eredettörténet tárgyát képezték, amelyek közül talán a legfurcsábbak az űrlényekre vonatkozó elbeszélések. A közösségi média felhasználói, köztük az Acerca del Mundo a Facebook-oldalán, azon elmélkedik, hogy a pontos vágást fejlett technológiával rendelkező idegen űrlények végezhették-e?

"Vannak, akik úgy vélik, hogy ez az ősi istenek vagy idegenek teremtménye. Tekintettel arra, hogy a képződmény úgy néz ki, mintha egy jól irányzott lézer vágta volna ki, egyesek úgy vélik, hogy egy idegen leszállt a Tayma oázisba, és fejlett technológiával kettévágta a sziklát.

Mások szerint a szikla egy törésvonalon ül. Ez az elmélet azt állítja, hogy a kőzet hasadása akkor jött létre, amikor egy gyenge pontot érintett a tektonikus lemezek eltolódása.

Egy további elmélet szerint a fagyás-olvadás következménye a tökéletes repedés. Ha a víz beszivárgott az ősi sziklába, amikor még egy darabban volt, és amikor megfagyott kitágult, majd felolvadt és repedés keletkezett.

Egy másik érdekes feltételezés, hogy az ókori emberek készítették így el a sziklát, hiszen az ókori civilizáció képekkel is ellátta a köveket, lehet elválasztásuk is egy művészi kifejeződés.Bármi legyen is a hasadás oka, a hihetetlenül sima élek valószínűleg egykor szaggatottak voltak, majd az évezredek óta tartó homokfúvás hatására lekoptak és kifényesedtek. A természet lehet a legkreatívabb művész és a legnagyobb csoda alkotója.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás