promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Európa eldugott szigetein tűnnek el sokan örökre a világ szeme elől
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenki érezte már azt, hogy kifutna a világból. Ha ezt stílusosan tennéd és egy mesebeli paradicsomba menekülnél, íme a legszebb kevésbé ismert szigetek Európában.

Schiermonnikoog, Hollandia

Aki kevésbé ismeri Hollandiát, az leginkább a csatornáiról, aki azért jobban, az a trópusi holland karibi szigeteiről ismeri. Bonaire és Curaçao, vagyis az ország északi-tengeri partja mentén elhelyezkedő homokos szigetek álomszépek, de van ennél Hollandiának csodásabb szigete. Ha békére vágysz, az egyik legbékésebb sziget a Nyugat-Fríz-szigeteken található Schiermonnikoog-on vár Hollandia északi partjainál, mégpedig az Északi-tenger egy sekély torkolatánál. A mindössze 950 lakosnak és egy magányos városnak otthont adó Schier, ahogy a helyiek szigetüket nevezik, elsősorban nemzeti park, dűnékkel és erdőkkel borítva, és  Európa legérintetlenebb strandjaival van övezve.

A gyönyörű természet mellett nincs sok tennivaló a szigeten. És pontosan ez a varázsa.

Csak a lakosok vezethetnek autót a szigeten. A látogatók eltölthetik idejüket  a fehér homokos strandokon, kitesurf órákon vehetnek részt, valamint kerékpározhatnak és túrázhatnak a sziget kilométer hosszú magányos ösvényein.

Forrás: profimedia

Heimaey, Vestmannaeyjar, Izland

Az Izland déli partjainál fekvő Westman-szigetek elbűvölő látványt nyújtanak.  

A kikötőt magas sziklák veszik körül, és sokféle tengeri madárnak otthona, mint például a lundák, az északi szarvas, vagy az északi fulmar.

A Heimaey-n 1973-ban egy vulkánkitörés 200 millió tonna hamuval és lávával borította be a területet, de csodával határos módon csak egy halálesetet jelentettek. Ma teljes béke uralkodik, magányos túraútvonalakkal és hatalmas óceáni kilátással.

Csak körülbelül 4500 ember osztozik a közel egymillió lundapárral, amelyek a bolygó legnagyobb atlanti lundakolóniáját alkotják. Áprilistól nyár végéig tartó költési időszakban a madarak a sziklákról repkedek fel, és halat hordnak fiókáikhoz a sziklaparti üregekben.

Forrás: profimedia

Flores-sziget, Azori-szigetek, Portugália

A már távoli szigetcsoport egyik legtávolabbi szigete, az Azori-szigetek legnyugatibb szakaszán található Flores-sziget a természetbarátok álma.

Mélykék krátertavak, élénkzöld lejtők, mély völgyek, mesebeli vízesések és források tartoznak a látnivalók közé. Nagyjából 3400 ember él, és ahová más Azori-szigetekről érkező repülőjáratokkal is eljuthatunk.

„E szigeten az az érzésed, hogy egy másik világban vagy. Nincs környezetszennyezés, nincs stressz, nincs zaj"

– mondja a 69 éves Gabriela Silva, aki Floresben született, és még mindig a szigeten él.

Forrás: profimedia

Tiree szigete, Skócia

Észak Hawaiijának nevezik Tiree szigetét, mivel türkiz és a mély zafír vizek, valamint tökéletes szörfhullámok jellemzik.

A Belső-Hebridák szigetcsoport legnyugatibb szigete, Skócia szárazföldi nyugati partjainál enyhe éghajlatáról, tiszta levegőjéről és gyönyörű fehér homokos strandjairól ismert, amelyeket könnyen összetéveszthetnénk a Karib-tengerrel a fényképeken.

Forrás: profimedia

Berlengas szigetvilág, Portugália

A Peniche partjaitól körülbelül hat mérföldre található Berlengas szigetcsoport, ami kiváló búvárcélpont.

Portugália egyik legmeglepőbb szigete várja a hajóval érkező látogatókat egynapos kirándulásra vagy egy éjszakás táborozásra a Berlengas-szigetcsoportban, az UNESCO által védett Berlengasi Bioszféra Rezervátumon belül három, többnyire lakatlan szigetcsoportban.

Forrás: profimedia

Alicudi, Szicília, Olaszország

A vad és zord Aliduci egy kislakosú sziget, egy a Szicília északi partjainál elterülő hét sziget közül, amelyek közé tartozik többek között Stromboli és Lipari.

„Ez Szicília legvadabb szigete. Alicudiban még mindig szamarakat használnak áruszállításra. Ha csendes és elveszett érzést keresel, akkor ez a hely"

– mondja a szicíliai Francesco Curione.

Itt nincsenek autók, és csak körülbelül 100 lakosa van, így soha nem probléma, hogy magunkban legyünk és keressünk magunknak egy csendes helyet, ha arra vágyunk. Minél magasabbra sétálunk a vulkáni lejtőkre vezető lávakő lépcsőkön, annál mélyebb a csend.

Alicudiban nincsenek szállodák, de villabérlésre és az Airbnbre van lehetőség.

Forrás: profimedia

Skyros, Görögország

A görög szigetek, mint például Szantorini és Mykonos a Kikládok szigetén, a nyári hónapokban annyira telítetté válhatnak a turistáktól, hogy elgondolkodunk azon, megérte-e idáig utazni, hogy megfulladjunk a tömegtől. A görög szigeteken elszigeteltebb élmény érdekében inkább az Égei-tenger északi részén, Skyros szigetére utazzunk.

Forrás: profimedia

Fasta Åland, Finnország

A Svédország és Finnország közötti Botteni-öbölben az Åland-szigetcsoport több mint 6500 szigettel rendelkezik, amelyek közül csak körülbelül 60 lakott.

A szigetek egy autonóm régióban találhatóak, de valójában Finnországhoz tartoznak, és csak 25 mérföldre vannak Svédországtól, és a svéd a hivatalos nyelv.

Fasta Åland a szigetcsoport legnagyobb szigete.  A közeli szigeteket kompok és hidak kötik össze.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás