promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Állásinterjú és a gesztusok - így árulkodik a tested egy személyes találkozón
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy profi HR szakember apró kis jelekből is meg tudja állapítani, hogy milyen lelki állapotban vagyunk. Lehet árulkodó a kéztartásunk, a szemkontaktusunk, a kézfogásunk. Ügyes testbeszéd kontrollal sikert érhetünk el és pozitív képet kaphatnak rólunk az interjúztató személyek.  

De miről árulkodnak gesztusaink és mozdulataink?

Az első benyomás azt mondják az első 8 másodpercen múlik az állásinterjúkon és magánéletben egyaránt, így nagyon fontos, hogy, hogyan viselkedünk az első pillanatokban. Egy képzett HR-esnél lényegesek az arcunkon megjelenő érzelmi reakciók, a kéztartásunk, a magabiztos vagy görnyedt testtartásunk, a kézfogásunk szorítása, vagy az, hogy mennyire nézünk a partner szemébe. Egy széleskörű kutatás szerint az interjún elhangzó szavak mellett 85%-ban a nonverbális jelek döntenek arról, hogy ki kerül kiválasztásra!

Kézfogás és kéztartás.

Ha valakinek erős és határozott a kézfogása, arról azt gondolják, hogy lekes és motivált. Jobb, ha az interjúztató kezdeményezi a kézfogást, mert arrogánsnak tűnhetünk, ha mi tesszük meg az első lépést. De essünk át a ló túloldalára, ne szorongassuk a partner kezét, azzal nem kapjuk meg gyorsabban az állást.

Az is nagyon fontos, hogy ne üljünk karba tett kézzel, mivel a szakértők bizonytalanságot, védekező állást látnak, és ez gyengeségére utalhat.

Jobban járunk, ha a térdünkre tesszük a kezünket vagy akár az asztalon pihentethetjük őket.

Szemkontaktus, hogyan?

A szemkontaktus a bizalom jele. Persze mint mindennel ezzel se essünk túlzásba, mert bizalmaskodásnak tűnhet. Csak akkor vegyük fel a szemkontaktust a HR-essel, ha ő kezdeményezi a tekintetek találkozását. Mosolyogjunk és kérdezzünk, ez mindig jó döntés. Ha már az első pilanattól nyitottak és vidámak vagyunk, egy potenciális kollégát láthatnak bennünk.

A tartásunk árulkodik.

Aki sokat bólogat, azt jelentheti, hogy unatkozik, vagy túl akarunk lenni az egészen. 

Elvileg a siker titka két ember kommunikációja során, ha felvesszük és reagálunk a másik viselkedésére. Ha az állásinterjún egyenes háttal ülünk, mert így keltjük egy határozott jelentkező benyomását a HR-esekben olyankor is, amikor nem vagyunk 100%-osan biztosak magunkban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás