promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg magyar származású volt a világhírű bűvész, Harry Houdini? Mi is volt a magyar neve?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A modern kor egyik legnagyobb hatású szabadulóművésze a világon az egyik legtöbbett emlegetett név, Magyarországon mégsem ebszélünk róla sokat. Pedig nagyon közel áll hozzánk.

Harry Houdini ugyanis 1874. március 24-én Budapesten látta meg a napvilágot, a kiegyezés után 7 évvel, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosában. A bűvész Weisz Erik néven született, méghozzá a főváros hetedik kerületében. Kezdetben kártyatrükkjeivel, majd később szabadulós mutatványaival hívta fel magára a figyelmet, miközben 1916 és 1923 között öt filmet is leforgatott.

Zsenialitásának elismeréseként többek között csillagot is kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

Bár a családban németül, magyarul és jiddisül is beszéltek, Houdini 4 éves volt, amikor a família elhagyta az országot, hogy az Egyesült Államokban próbáljanak szerencsét. Az újvilágban több tárásával összeállt, cirkuszt alapítottak, a világhírnevet majd a híres kényszerzubbonyos szabadulószám hozza el neki.

A szabadulószámot egészen extra körülmények között is bemutatta, például Oroszországban egy szibériai fogolyszállító vasúti vagonba zárták be megbilincselve,  hatóságok legnagyobb megrökönyödésére 28 perc múlva kiszabadult.

1908-ban a sokasodó konkurencia miatt még nagyobb vállalkozásba kezdett, és egy vízzel teli tartályból szabadult ki a bilincsekből. Később pedig előadta ikonikus számát is, amelynek keretében fejjel lefelé lógatták be egy vízzel teli tartályba, természetesen megbilincselve.

Híres hídugrásos szíbadulásáról pedig még mozgókép is készült:

A Houdini nevet egy nagyhatású francia bűvész, Eugène Robert-Houdin ihlette, tőle olvasott egy könyvet, amely örökké megváltoztatta az életét, és minden energiáját a bűvészet irányába fordította. Magyarországon nem nagyon alakult ki kultusza a művésznek, hiszen nagyon fiatal volt, amikor kivándorolt a család, egész életében amerikainak vallotta magát, bár a legtöbb életrajzi ihletésű filmben megemlítik magyar származását.

Budapesten a Houdini Ház állít emléket a nagy Houdinininek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás