promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
II. Erzsébet magyar rokonát láttad már? Nagyon meg fogsz lepődni, mutatunk egy videót is vele kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A britek királynőjének családfája bizony tartogat számunkra meglepetéseket.

Az elmúlt pár évben a brit királyi családtól volt hangos a fél brit bulvársajtó, szakértők garmadája foglalkozik a híres família apró-cseprő dolgaival. A popkultúrát pedig olyan mélyen érintette a Meghan Markle - Harry herceg páros és a család többi tagja között állandósuló viszály, hogy nemrégiben szatirikus hangvételű sorozatot is kaptak a britek. Az HBO Max ugyanis animációs szériát készített a kis György herceg főszereplésével.

A család jelenével kapcsolatban szinte már mindent tudunk, miközben sokkal kevesebb szó esik a múltjáról. Pedig a több százéves történelem nagyon érdekes szálakat is szolgáltat számunkra. II. Erzsébet fiának, Károly hercegnek például több birtoka is van Erdélyben,

és hogy mégis honnan jön a magyar végek szeretete?

A családnak vannak magyar felmenői is, a királynő ükanyja a magyar származású Rhédey Klaudia volt, aki Erdélyben született, pontosan Erdőszentgyörgyön, méghozzá a 19. század elején, 1812-ben. Házassága révén később Teck hercegnéje lett, egy Hohenstein grófné, aki így a brit uralkodóház, a Windsor-ház egyik ősanyja.

Károly 2010-es erdélyi útja alkalmával a sajtónak többször is megemlítette, hogy 1/32-ed részben büszkén magyarnak vallhatja magát, ezért is fűzi őt különös kapcsolat Erdélyhez.

Rhédey Klaudia és Sándor württembergi herceg kapcsolata azonban nem volt túl egyszerű, kezdetben óriási felháborodást keltett a bécsi udvarban, hiszen az főnemesi körökben csak barbár és vad vidékként számontartott magyar végekről származott. Szinte ismeretlen volt a neve a felső tízezer berkeiben, mégis 1830-ban szépségével megbabonázta a császárvárost, amikor ott töltötte a báli szezont.

Sándor herceg végül megkérte a kezét, de a családja a lánykérést mélyen rangon alulinak ítélte, miközben a Rhédeyek azon sértődtek meg, hogy miféle felkapaszkodott, kevés múltra visszatekintő családok akarják megmondani nekik, hogy kihez mehet hozzá a lányuk. Mivel a Rhédey-család egészen Aba Sámuelig vezette vissza a családfáját.

Közel 5 évig tartott a családok közötti egyetnemértés, Rhédey gróf állítólag a halálos ágyán egyezett bele a frigybe. A párnak végül két leány mellett egyetlen fia született, Ferenc, aki Viktória Mária cambridge-i hercegnőt vette feleségül. Ferenc lányát pedig már Viktória királynő unokájához, majd később a királynő sógorához, György yorki herceghez adták feleségül. A yorki herceg később V. György néven lépett a trónra.

Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyt nemrégiben újították fel, e falak között nevelkedett II. Erzsébet ükanyja, a videóben képeket is láthattok a grófnéról:

[[vid1]]

[[cikk1]]

(Forrás: NLC, Nickmgombash.blogspot, InStyle)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás