promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Columbo, azaz Peter Falk tényleg magyar származású volt?
Borítókép:  Profimedia.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világszerte és Magyarországon is kedvelt bűnügyi sorozat egy-egy epizódjával még ma is képes felkerülni a heti nézettségi toplistára. Budapesten szobrot is kapott Columbo, és ez nem csak azért történt, mivel imádjuk őt, ennél sokkal többről van szó. Létezik egy legenda, miszerint Peter Falk a híres magyar újságíró, Falk Miksa leszármazottja, és annak ellenére, hogy sokan – köztük kutatók is – cáfolják a dolog igazságtartalmát, a legenda makacsul tartja magát.

Peter Falk először 1968-ban játszotta el az egyszerre végletekig különc és zseni rendőrhadnagy szerepét A recept: gyilkosság című epizódban. A filmnek induló sorozat nem lett azonnal sikeres, a folytatás is csak jó pár évvel rá érkezett, utána viszont megállíthatatlanul kúszott fel a népszerűségi listákon. Hosszabb-rövidebb megszakításokkal végül 2003-ban készült el az utolsó rész, Columbo legveszélyesebb éjszakája címmel. A hatvanas évek végétől a kétezres évek elejéig hatalmas utat tettünk meg, az utolsó részban a hadnagy egy diszkóban történt gyilkosság ügyében nyomoz, hogy végül a táncparkett alatt megtalálja a hullát.

Peter Falk hosszú betegeskedés után otthonában halt meg 2011-ben, Beverly Hills-ben. Alzheimer-kórban szenvedett, majd egy fogászati altatást követően súlyosbodott az állapota, halálával a televíziózás egyik ikonikus alakja távozott el közülünk. Ötven év sikerekkel és kudarcokkal teli pályafutása állt mögötte, és bár rengeteg színdarabban és filmben is feltűnt, leginkább Columbo szerepében találta meg a hozzá legközelebb álló karaktert. Kevesen tudják, de kétszer még a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra is jelölték, pedig a kezdeti botladozások és üvegszeme miatt nem jósoltak neki nagy karriert Hollywood-ban. A legnagyobb sikereit persze a ballonkabátos nyomozó szerepében aratta, tízszer jelölték Emmy-díjra, ebből négyet meg is kapott, 1973-ban pedig a Golden Globe-díjat is átvehette az emblematikus alakításért.

Halála után Magyarországon szinte azonnal felvetették, hogy szobrot állítsanak a tiszteletére. És még az sem volt kérdés, hogy hol: a választ azonnal tudta mindenki, a szobornak a Falk Miksa utcában kell állnia. Hiszen már évtizedek óta keringett a közbeszédben az az elképzelés, hogy Peter Falk részben magyar származású. És nem is akármilyen felmenőkkel büszkélkedhet, egyenesen az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb újságírója, írója a dédapja, az a Falk Miksa, aki később, a századfordulón politikusként is kipróbálta magát, illetve a Magyar Tudományos Akadémia is tagjává választotta. Róla pedig az a legenda járta, hogy Széchenyi István nagy barátja volt, és ő tanította magyarra Erzsébet királynét.

Kép: OSZK / Digitális képarchívum

A két Falk közötti rokoni szálszövés annyira fősodorban volt még a 2010-es évek elején is, hogy az ország egyik legolvasottabb lapja, az akkori Origo, a hadnagy halálakor íródott nekrológban szinte a cikk legelején hozza a képtelen állítást, miszerint: 

Peter Falk felmenői között magyarokat is találhatunk: dédapja például Falk Miksa volt, aki a Pester Lloyd főszerkesztőjeként, a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként és politikusként vált ismertté.

Azonban nincs is ebben semmi meglepő, egyáltalán nem ördögtől való, hogy híres Hollywood-i színészekről kiderül, bizony a családfa néhány elágazásában magyar felmenők is akadnak. A viharos kelet-közép európai történelemből kifolyólag elképesztően sokan vándoroltak el messzi földekre, hogy máshol keressék tovább a boldogulást. Manapság úgyis brutálisan pörög a családfakutatás, elég ha csak megnézitek, hogy a 19. és a 20. század fordulóján kik voltak a felmenőitek, és kicsit az élettörténetek mögé nézve lehet, hogy kiderül, megpróbáltak máshol új életet kezdeni, csak aztán közbejött valami, és nem sikerült hosszú távon megtapadniuk, így inkább hazajöttek.

Ráadásul, ha még ennyire ismerősen hangzó névvel is van dolgunk, mint a Falk, akkor aztán tényleg nem csodálkozhatunk semmin, hogy legendák születnek, amelyeken generációk cseperednek fel úgy, hogy szentül meg vannak győzödve a dolog igazságtartalmáról.

Egyébként tényleg nem kell nagyon messzire menni, A-kategóriás sztárok között is rengetegen vannak, akiknek felmenőik révén közük van kis hazánkhoz. Itt van például Tony Curtis, akinek szülei 1925-ben a keleti magyar végről, Mátészalkáról vándoroltak ki Amerikába, hogy ott folytassák életüket. Tony és Janet Leigh frigyéből később több utód is született, közülük talán a legismertebb az apjához hasonlóan álomgyári babérokra hajtó Jamie Lee Curtis, aki szintén rengeteg nagysikerű Hollywood-i alkotáshoz adta a nevét az évek során. 

Aztán itt van a Múmia sztárja, Rachel Weisz is, akinek édesapja a mérnök és feltaláló, Weisz György 1938-ban dobbantott Magyarországról, tette mindezt még időben, mielőtt beköszöntött volna a magyar történelem egyik legsötétebb időszaka.

A Falk Miksa utca és a Szent István körút találkozásánál állított szobrot valószínűleg a turisták is nagy becsben tartják, csupán azt nem érthetik, hogy mit keres Columbo Budapesten. A Wikipedia Peter Falk szócikkénél ma is véres háború folyik, sokan továbbra is szeretnék, ha Peter Falk és Falk Miksa tényleg rokonok lennének. Megelégelve a bizonytalanságot, Csiffáry Gabriella főlevéltáros komoly kutatásba kezdett, majd egy év kemény munka után előállt a farbával:

„(…) közel egy éve kutatok Peter Falk magyar gyökerei után, s bizony csak az anyai ágon találtam némi nyomra. Falk Miksával való rokonsági kapcsolatot nem is tudom, hogy honnan vették. Minden egyes leszármazottjának megnéztem az anyakönyvi bejegyzését, s bizony nem találtam semmiféle bizonyítékot.”

Később a szoborállítás kapcsán az Urbanlegends nevű oldal is megkereste a kutatót, aki a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Falk Miksa leszármazottainak anyakönyvi adatait, gyászcéduláit és egyéb iratait átvizsgálva sem látta bizonyítottnak a Peter Falkkal való rokoni kapcsolatot. Egyéb – interneten is hozzáférhető – családfák szerint Peter Falk felmenői apai ágon Oroszországból származtak, viszont anyai ágon valóban vegyül a képbe egy kis monarchiás kapcsolódás is, így feltételezhetők magyar rokoni szálak.

Mindenesetre az, hogy Peter Falk éppen azon a helyen kapott szobrot, nevezetesen a Falk Miksa utca csatlakozásánál a Szent István körútba, az egy városi legenda manifesztációja, amely ugyan aranyos kifejeződése a magyarok rajongásának a zseni hadnagy iránt, valójában viszont a történelem puha meghamisítása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás