promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
BL-negyeddöntő: egy koreai gól döntött a Tottenham-Manchester City-n
Borítókép:  AFP/Adrian Dennis
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Manchester City még soha nem jutott tovább az európai porondon angol csapat ellen, s ehhez most sem került közelebb. Pedig a Tottenham kapusának büntetőt is kellett védenie, mégis a haziak szereztek előnyt a visszavágóra. A Liverpool 2-0-ra nyert odahaza a Porto ellen.  

A Tottenham és a Manchester City 157. alkalommal találkozott kedd este, de ez volt az első összecsapásuk a nemzetközi porondon. A londoniak egyúttal stadionjukat is felavatták európai kupameccsen, zengett-zúgott a 62 ezres Tottenham Hotspur Stadion, melyet a White Hart Lane romjain építettek fel, és London legnagyobb olyan arénája, mely Premier League-csapat otthona.

A Tottenham feltűnően gyengén szerepelt a bajnokságban a négy nagy (Arsenal, Chelsea, ManCity, ManUnited) ellen. Hat meccsen négyszer kikapott egy döntetlen mellett, utoljára tavaly november 24-én a Chelsea ellen sikerült győznie. Az október 29-i utolsó Tottenham-City randevút a manchesteriek nyerték.

Az egyenes kieséses meccseket tekintve viszont nagy fölényben voltak a hazaiak, a legutóbbi hat összecsapásból ötöt a Spurs nyert. Szintén a City ellen szólt, hogy négyszer játszott az európai porondon angol csapat ellen, és négyszer esett ki.

Björn Kuipers játékvezető, aki amúgy egy remek spori, az első negyedóra végéhez közeledve befújt egy büntetőt, melynek nagyjából annyi létjogosultsága volt, mint a Manchester Unitednek megítélt sorsdöntő tizenegyes a PSG otthonában. Rose becsúszott a tizenhatoson belül, Sterling lövése pedig a karján pattant fel. Kuipers szabad szemmel semmit sem látott, szögletet ítélt, a videóbírós szobából szóltak rá jó egy perc elteltével, hogy meg kéne nézni az esetet. Őszintén szólva a sors most igazságot szolgáltatott, vagy Llorist személyében jött el, aki balra mozdult, s védte Agüero lövését.

(Fotó: uefa.com)


Tulajdonképpen papírforma volt: ez volt a harmadik büntető, amit a Tottenham ellen ítéltek, a francia világbajnok harmadszor hárított (Arsenal, Leicester, Manchester City).

A Tottenham, látva, hogy a dán karmester Eriksenen keresztül mindig tudja áthozni a labdát a félpályán, a bal oldalt erőltette, de annyira, hogy Rose oldalán kis híján kikopott a gyep. Szögletek, beadások érkeztek innen, de ordító gólhelyzet nem alakult ki ennek nyomán. A másik oldalon a megszokott nyomasztó City fölény elmaradt (61-39 százalék volt a labdabirtoklás Pep Guardiola csapata javára), ahogy a záporozó lövések is. A vendégek egyetlen kaput eltaláló lövése a tizenegyes volt. A belga középpályás, Kevin de Bruyne hiánya erősen érezhető volt támadásban. 

Északon a Liverpool a szünetre 2-0-ra vezetett a Porto ellen. Firmino előbb Keitának adott gólpasszt, majd maga passzolt a kapuba közelről. A brazil szédítő formában: tavaly nyár óta csak C. Ronaldo volt benne több gólban a BL-ben. A portugál 24-nél tart, Firmino húsznál, ebből 12 gól, nyolc gólpassz.

Vissza Londonba: a fordulással megélénkült a játék, Szon két lövéssel is jelentkezett és Llorisnak is kellett védenie egyet. Mauricio Pochettinónak azonban hamar megjelentek az első izzadságcseppek a homlokán. Harry Kane egy, az öltözőfolyosóhoz közeli összecsapás után a földön maradt, majd másodpercekre rá már támogatta is be a zuhany alá az orvosi stáb.

Nélküle érezhetően csikorgósabb volt a támadásépítés - ha volt. Zömmel a City birtokolta a labdát, s egyre erősebben szorongatott. Végül azonban mégis a hazaiak szereztek gólt. Eriksen belöbbölte a védők mögé a labdát, de a Szon rosszul vette át, visszafelé cselezett az alapvonalról, s a hosszúba lőtt ballal. A koreai támadó idén negyven meccs alatt összehozta azt a gólmennyiséget (18), amit tavaly 53 mérkőzésen sikerült. 

A végén Guardiola hiába hozta be Sanét és De Bruyne-t, a kreatív játékosok nem tudtak változást hozni. Az utolsó pillanatokban egy szurkoló a pályára futott, az UEFA ettől nagyon megijedt, nem merték mutatni az incidenst. 

A nem túl szórakoztató negyeddöntő első felvonását a Tottenham nyerte. A csapat elmúlt kilenc európai kupapárharcából mindig továbbjutott, ha előnyt szerzett az első meccsen. 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések
Tottenham - Manchester City 1-0 (0-0)
Gólszerző: Szon (79.)

A másik keddi összecsapáson Jürgen Klopp megszerezte a Liverpoollal 400. győzelmét. Ebből a Pool élén ez volt a 111.  

Liverpool - Porto 2-0 (2-0)
G: Keita (5.), Firmino (26.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás