promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Negyven éves az angol futball első 1 millió fontos átigazolása
Borítókép:  NASL Jerseys
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

„Bármely sporteseményen is jelenek meg, mindenhol úgy mutatnak be, mint az első 1 millió fontos átigazolást, mintha csak ezt az egy dolgot értem volna el a karrieremben” – mondta magáról az egykori játékos.

Ahogy egyre profitorientált sportággá vált a labdarúgás, úgy nőttek ezzel párhuzamosan az átigazolási összegek. A mai, olajsejkek és vállalatbirodalmak fejesei által uralt klubvilágban, ahol az eurómilliók játszi könnyedséggel repkednek, megmosolyogtató az a tény, hogy Trevor Francis még 1979. feburár 7-én, tehát napra pontosan negyven éve 1,18 millió fontért igazolt a Birmingham Citytől a Nottingham Foresthez. 

„Profi labdarúgó karrier 39 évesen ért véget, 23 évig játszott. Nyertem európai kupákat a Nottingham Foresttel, kilenc év alatt 52 alkalommal húztam magamra az angol válogatott mezét. De bármely sporteseményen is jelenek meg, mindenhol úgy mutatnak be, mint az első 1 millió fontos átigazolást – mintha csak ezt az egy dolgot értem volna el a karrieremben”

nyilatkozta a játékos a Guardiannek, amely 1979-ben, amikor felmerült, hogy Francis klubot vált, arról írt, hogy az egész jelenség olyan, mintha egy Rembrandt-festmény kitennénk egy nyitott művészeti vásárra. Nem véletlen a párhuzam, hiszen Trevor Francist sokan kirának kiválónak labdarúgójának tartották: tizenhat évesen mutatkozott be a Birminghamben, végül csapatában 280 mérkőzésen 119 gólig jutott – igaz, mindezt úgy, hogy egyetlen trófeát sem nyert.

A valódi kiteljesedéshez az is közrejátszott, hogy végül úgy döntött: rábólint az őt megkörnyékező csapat ajánlatára. Az élet őt igazolta: a Notthingham Foresttel – ahol egyébként csak 1981-ig játszott – két Bajnokcsapatok Európa-kupáját és egy angol bajnoki címet nyert. (Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Notthingham Forest különleges rekordot tart azzal, hogy egy bajnoki [1977-1978], de két BEK-győzelme van.)

A miheztartás végett: Francis átigazolása után majd húsz évvel, 1996-ban Alan Shearer 15 millió fontért (tehát 15-ször akkora összegért) került a Blackburntól a Newcastle Unitedhoz. Hogy az azóta történő átigazolási rekordokról tényleg csak vázlatosan emlékezzünk meg:

  • Cristiano Ronaldo, 2009-ben a Manchester Unitedtől a Real Madridhoz 80 millió fontért szerződött,
  • Paul Pogba 2016-ban a Juventustól 89 millió fontért érkezett a Manchester Unitedhez,
  • Neymar pedig 200 millió fontért cserébe tette át székhelyét Barcelonából Párizsba, a PSG együtteséhez.

És ki tudja, hogy hol van a vége... 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás