promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megjósolták, milyen idő lesz karácsonykor, de tartogat meglepetéseket a jövő hét is Magyarországon
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, végleg beköszönt a tél Magyarországon, illetve egy népi megfigyelés alapján megjósolták, milyen időjárás vár ránk karácsonykor. 

A frontérzékenyek számára kínszenvedés lehetett az elmúlt két hét, hiszen szépen lassan a kora tavaszi időjárásból fejest ugrottunk a kőkemény télbe. Az ország döntő részén fagypont közeli hőmérsékletet mértek a hőmérők, ami a jövőhét időjárásáról is javarészt elmondható lesz.

Hétfőn párás, ködös, szürke idő vár ránk, ami gyenge esőt is hordozhat magával hajnalban, reggel pedig ónos szitálás várhat ránk. A napközbeni időjárás 2-8 Celsius-fok környékén alakul. Kedden néha előbújik a nap, de nyugaton és délnyugaton változatlanul felhős marad az idő az Időkép előrejelzése alapján. A Dunántúlon erős széllökésekre számíthatunk, délután 3-8 fok környékén alakul a hőmérséklet.

Szerdán és csütörtökön csapadékosabbra fordul az időjárás, főként az Alföldön, emellett borongós, felhős lesz az ég. Hajnalban többelé fagyhat, a délutáni órákban pedig 2-9 fokra lehet számítani. Péntektől is folytatódik a borult, párás időjárás, kisebb szitálásokkal, esővel. A hétvége is hasonló forgatókönyv szerint alakul az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, élénk széllel és 2-10 Celsius-fok közti hőmérséklettel. Akik tehát egy kis enyhülésre számítottak az év 48. hetén, azok csalódottak lesznek, hiszen sajnos újfent hideg, napsütéstől mentes, csapadékos, szomorkás időjárás vár ránk az elkövetkezendő napokban.

„Ha Katalin locsog, karácsony kopog"

- tartja az egyik időjárással kapcsolatos népi hiedelem. A Portfólió szemléjéből kiderül, hogy a Starschema az elmúlt 100 év adatait felhasználva megvizsgálta, milyen időjárásra számíthatunk idén karácsonykor. 

Érdekesség, hogy a vizsgált adatok alapján a megfigyelés többször igazolódik be, mint nem. Az előző 100 év adatainak alapján ha Katalin locsogott, átlagban 84 százalék volt az esély arra, hogy fagyos lesz a karácsonyi periódus. 

A november 25-i időjárás tükrében, mivel Katalin locsogott, idén fagyos karácsonyra számíthatunk.

A vizsgált évszázadban csupán két év volt, amikor Katalin jóslata kudarcot vallott, 1948-ban és 1953-ban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás