promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: rendkívüli dolgot láthatunk Magyarország egén, szóval érdemes lesz figyelni
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenhol hamarabb sötétedik, de az év egyik leglátványosabb eseményében lehet részünk.

Kezdetét vette a november és túl vagyunk a sokak által gyűlölt óraátállításon is. Az Európai Unió már megszavazta ennek az eltörlését, de a tagoknak, köztük Magyarországnak is el kell majd döntenie, hogy a téli, vagy a nyári időszámítást szeretnék használni.

A lényeg, hogy most el kell viselnünk, hogy délután 4 órakor már sötét lesz, decemberben meg ettől még jóval hamarabb. Az Időkép beszámolója szerint azonban érdemes lesz felnézni az égre a következő napokban Magyarországon, mivel Tauridáknak és a Leonidáknak köszönhetően rendkívüli csillaghullást láthatunk.

A Tauridák maximuma november 5-én lesz, és ekkor akár 5 fényes tűzgömbbel is találkozhatunk, amiket még akkor is lehet látni, ha erősen fényszennyezett környéken élünk. Az Időkép szerint még a Hold fénye sem lesz zavaró, szóval ha tehetjük, kémleljük kicsit az eget.

Persze nagy kérdés, hogy Magyarország melyik részén lehet majd jól megfigyelni a csillaghullást. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől újra megnövekszik a felhőzet és a csapadékhajlam is. Persze ne rohanjunk ennyire előre, és lássuk, hogy mire kell számítani mostanság.

Ma este egy Magyarország felett feloszló front szakadozott felhőzete vonul át, amelyből elsősorban az Alpokalján lehet helyenként zápor, ott kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Eközben kelet felől terjeszkedik a köd és a rétegfelhőzet, amely reggelre a Dunától keletre fekvő terület nagyobb részét beboríthatja. Szélre nem igazán kell számítani sehol, és a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul. Az OMSZ szerint a nógrádi térségben lehet ennél picivel hidegebb.

Csütörtökön csapadékra nem kell számítani sehol sem Magyarországon, szóval otthon hagyhatjuk az esernyőt. A borult, párás területek nagysága összességében fokozatosan csökken, de a rétegfelhőzet eközben kissé nyugatabbra fekvő tájakra is átterjedhet. Délután főként a középső megyékben lehetnek még borult, párás vidékek. Másutt napos idő valószínű kevés felhővel.

A déli szél Sopron körül megélénkülhet, másutt általában mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 15 és 19 fok között alakul, de ahol beragad a rétegfelhőzet ott csak 12, 14 fok lesz az előrejelzés szerint.

Pénteken tehát érkezik egy hidegfront, szombaton pedig keleten felhősebb, nyugaton naposabb időben lesz részünk. A csúcsértékek már 15 fok alatt maradnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás