promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tojásárak: még nem értünk a csúcsra, miközben a boltok már így is indokolatlanul magas árrésekkel dolgoznak
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

90 forint alatt már nem lehet tojást kapni Magyarországon.

A magyar vásárlók évtizedekig a kenyér bolti árára voltak érzékenyek, most viszont – úgy tűnik – a tojás vette át ezt az ikonikus szerepet, ennek az egyszerű élelmiszerterméknek a drágulásán szörnyülködnek a legtöbben a polcok előtt állva.

A KSH adatai szerint az árnövekedés már 2017-ben elindult, akkor ugyanis 39 forint volt a tojás fogyasztói átlagára, amely tavalyra (egy kis 2019-es megtorpanással) 47 forintra emelkedett. Az igazi feketeleves azonban 2022-ben érkezett meg, ám ezt a statisztikák (mivel nem lezárt évről van szó) egyelőre nem mutatják.

Az üzletekben már nem ritka a 100 forint fölötti darabár sem, és akkor még nem is a legszebb, legnagyobb, vagy esetleg biotojásokról beszélünk. Ez nem meglepő, hiszen a Tojás Világnapja (ilyen is van) alkalmából Budapesten tartott előadásában már Gerrit Logemann, a Big Dutchman International területi vezetője is kifejtette, hogy a januári 7,5 euró körüli, 100 darabra vonatkoztatott felvásárlási árak szeptember végére már 13 euró közelébe ugrottak.

Mai árfolyamon mindez 53 forintos darabárat jelent, ami az üzletekbe érve általában megduplázódik, így a vevők már azt látják az árcédulákon. A Forbes elemzése szerint azonban messze még a teteje, hamarosan a 150 forintos tojáson sem fogunk csodálkozni.

Ebben sok tényező hatása összegződik, például a háborúé, valamint a mezőgazdaságunkat a nyáron sújtó aszályé, és az abból eredő takarmányhiányé, de természetesen a forintgyengülésről sem szabad elfeledkeznünk.

„Októberben a tojás árán dühöngtünk, akkor derült ki, hogy szeptemberben 53,7 százalékkal drágult egy év alatt. A havi drágulási ütemben pedig Európa-bajnokok lettünk: 9,8 százalékkal emelkedtek a tojásárak itthon augusztusról szeptemberre, miközben ez az érték még éves összehasonlításban is combosnak számítana”

– olvasható a Forbes cikkében. A lap szerint jelenleg 100–120 forint körül lehet a tojás átlagos fogyasztói ára, 90 forint alatt már sehol sem lehet találni, a további emelkedésnek pedig szinte csak a fogyasztók vethetnek véget, akik egy idő után már nem fogják megvenni a tojást, ha az arannyal vetekszik az ára. Elemzők szerint komoly gond az is, hogy a kereskedők indokolatlanul magas árrésekkel dolgoznak.

Kép: MTI

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás