promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Napi 25 kávé azért kicsit sok lenne
Borítókép:  Jean Paul Chassenet / Mood4Food / foodcollection
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Érdekes tanulmány látott napvilágot brit kutatóktól.

Ez a kutatás nekem is szól, meg nem is. Ez úgy lehet, hogy nem kávézom, talán 10 éve ittam utoljára, azonban folyamatosan figyelem, hogy jót teszek-e ezzel, vagy rosszat? Vajon a kávé lehetne-e jótékony hatással rám? Annyi biztos, hogy a szervezetem jócskán elszokott a koffeintől, mert ha megiszok egy kávét, akkor 20 percig pörgök, utána pedig elkezd fájni a fejem. Mivel cukros üdítőket sem fogyasztok hétköznap, így elég pár üveg cola, hogy egész éjszaka ne tudjak aludni.

Nekem már nem hiányzik a kávé, több kárt csinál, mint hasznot. De káros-e azokra, akik nap mint nap isszák, ráadásul tetemes mennyiségben? A londoni Queen Mary Egyetem kardiológusai a Brit Kardiológiai Társaság éves manchesteri konferenciáján most bejelentették, hogy nem. A friss tanulmányt több mint nyolcezer ember bevonásával készítették el.

Ez bizony most cáfolta, hogy kávéfogyasztás az artériák rugalmatlanságához vezet. A Phys.org-on megjelent tanulmány rá is világított arra, hogy ezek a feltételezések túl kevés ember bevonásával készültek.

A szakértők három részre osztották fel a fogyasztókat. Az elsőbe tartoztak azok, akik napi egynél kevesebb kávét, a másodikba a napi egy-három, a harmadikba a háromnál több kávét fogyasztók kerültek. Kizárták azokat, akik napi 25-nél több kávét fogyasztottak, de nem találtak összefüggést az artériák nagyobb mértékű merevsége és az ilyen nagy mennyiségű kávé fogyasztása között, amikor összehasonlították adataikat azokkal, akik napi egynél kevesebb kávét ittak.

Eredményeiket még olyan tényezők sem módosították, mint a résztvevő kora, neme, magassága, súlya, az, hogy dohányzott-e vagy fogyasztott-e alkoholt, hogy milyen étrenden élt és volt-e magas vérnyomása.

„A kávé világméretű népszerűsége ellenére különböző jelentések eltántoríthatják az embereket a kávézás élvezetétől. Bár nem tudjuk bizonyítani az általános kapcsolatot, tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávé nem ártalmas az artériákra, ahogyan korábbi tanulmányok felvetették. Bár tanulmányukban voltak olyanok is, akik napi 25 kávét ittak, az átlagos fogyasztó napi 5 kávét ivott. Ezeket az embereket szeretnénk tanulmányozni közelebbről jövőbeni munkánkban, hogy segítsünk megállapítani a kávéfogyasztás biztonságos mennyiségét”

– jelentette ki Kenneth Fung, a kutatás egyik készítője.

Folyamatosan újabb és újabb tanulmányok jelennek meg a kávézásról, ami hol ezt cáfolja meg, hol azt. A mostanitól még ne kezdjünk el 25 kávét meginni egy nap, de a 2-3 elfogyasztása miatt se essünk pánikba – én meg maradok a mellőzők körében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás