promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin 50 ezer katonát sem sajnálna odadobni a győzelemért – megkezdte a bűnbakkeresést is
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kiszivárgott haditervek miatt többeket is meggyanúsított.

Háborúban kissé szokatlan fejlemény, ha a támadó fél védelmi minisztere eltűnik. Ez történt Szergej Sojguval is, aki kereken 10 éve vezeti az orosz Védelmi Minisztériumot, és mindeddig Putyin elnök teljes bizalmát élvezte.

Az ukránok elleni háború azonban nem jól sült el, és ezzel alighanem a Sojgu iránti bizalom is megrendült. Hivatalos jelentések szerint „szívproblémák” miatt nem volt látható csaknem két héten keresztül, mígnem végre március 24-én feltűnt a Kreml Biztonsági Tanácsának ülésén.

Ez megcáfolni látszik azokat a pletykákat, miszerint a védelmi miniszter kiesett a pikszisből, vagyis nem beteg, hanem letartóztatták. A Kreml szóvivője szerint Sojgunak eddig egyszerűen nem volt ideje a médiaszereplésre, de bármit is mondjon, Putyin körében alighanem megkezdődött a bűnbakkeresés és tisztogatás.

Az elnök egyik legnagyobb problémája az, hogy a haditerveik nyilvánvalóan kiszivárogtak az amerikaiakhoz és britekhez.

Így azok előre tudták jelezni a fejleményeket, ami egyrészt segítséget jelentett az ukránoknak, másrészt pedig rögtönzésre, változtatásra késztette az oroszokat, ami egy háborúban ritkán előnyös.

Putyin egyértelműen Sojgut és körét is gyanúsítja a kiszivárogtatás miatt. A 66 éves védelmi miniszter eddig az elnök lojális támogatói közé tartozott, ám az ukrajnai vérengzés már neki is sok lehetett.

Hasonló pálforduláson eshetett keresztül Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), vagyis a hajdani KGB vezetője, akit már Putyin lehetséges utódaként is emlegettek, illetve Valerij Geraszimov hadseregtábornok, akivel már szintén hallották az elnököt dühösen hangoskodni.

Putyin állítólag sokkal mérgesebb a hadi eszközök elvesztése, mint az emberveszteség miatt. Az oroszok oldalán jelenleg 15 ezer elesett katonát saccolnak az elemzők, de az elnök állítólag folyton azzal traktálja a parancsnokokat, hogy egy 50 ezres emberveszteség sem nagy a kitűzött célok és a győzelem elérése érdekében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás