promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bunkón fogadták a tündéri Katalin hercegnét Jamaicán – és igazuk volt!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A karibi ország függetlenedni akar a britektől, és haragjuk a hercegi páron csapódott le.

Karibi körúton vett részt a napokban Vilmos herceg és Katalin hercegné. Ez részben vakáció, részben pedig diplomáciai találkozók sorozata, hiszen a brit Nemzetközösségnek számos érdekeltsége van mind a mai napig a térségben is.

Közéjük tartozik Jamaica is, amelynek alkotmányos monarchia a hivatalos államformája, vagyis II. Erzsébet az általa kinevezett főkormányzón keresztül uralkodik. A jamaicaiak szerint azonban elérkezett az idő, hogy ez az idejétmúlt, avítt rendszer megváltozzon.

A panaszözön jórészt a most arra járó hercegi párra zúdult. Nem mintha a tündéri Katalinnak sok köze volna a hajdani rabszolgatartáshoz, de kétségtelen, hogy a brit királyi családba való beházasodása révén ezeket a régi bűnöket is magára kell vennie.

„Mélyen egyetértek apámmal, a walesi herceggel, aki tavaly Barbadoson azt mondta, hogy a rabszolgaság borzasztó szörnyűsége örökre beszennyezi történelmünket. Mélységes szomorúságomat szeretném kifejezni. A rabszolgaság gyűlöletes volt, és soha nem lett volna szabad megtörténnie. A mélyreható fájdalom mellett ugyanakkor Jamaica továbbra is határozottan és nagy bátorsággal kovácsolja jövőjét”

– kért bocsánatot Vilmos herceg a karibi szigetország népétől. Mindez azonban a jamaicai politikusok többségét nem akadályozta meg abban, hogy a pár látogatását rosszul időzítettnek és rosszul kigondoltnak tartsa. Lényegében nemkívánatos személyeknek nyilvánították őket, különös most, hogy világossá tették függetlenedési szándékukat a Nemzetközösségtől.

„Katalin és Vilmos haszonélvezők, tehát valójában bűnrészesek, a mi őseink hagyatékából helyettünk húznak hasznot. Az a luxus és életstílus, amelyben éltek és továbbra is élnek, hogy költségek nélkül, ingyen tudják bejárni a világot, lényegében a mi dédanyáink és dédapáink vérének, könnyeinek és verejtékének eredménye”

– szólt be kőkeményen Opal Adisa jamaicai emberi jogi aktivista, a hercegi pár elleni demonstráció szervezője. Katalin és Vilmos tudtak a britellenes megmozdulásról, de becsületükre válik, hogy ennek ellenére vállalták a kínos találkozót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás