promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két ábra, ami megmutatja, hogyan gyorsul itthon a járvány
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tavalyi év azonos időszakához képest több a fertőzött, talán kevesebb az elhunyt.

Tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány második hullámának gyorsuló szakaszát éltük. 73 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást tartottak az őszi szünet alatt.

Eltelt egy év, és ahhoz képest, hogy nagyjából 6 millió magyart beoltottak, a helyzet nem sokat javult. 2020 októberében maszkot kellett viselni a szabadtéri és sportrendezvényeken, valamint az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban.

Idén november 1-től újra maszkot kell hordani a közösségi közlekedési eszközökön, emellett látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben. Mi változott? Az utóbbi 11 napot mutató első ábrán jól látszik, hogy a vírus delta variánsa (piros vonal) fertőzőbb a tavalyi mutánsnál, ezért nem javul érzékelhetően a helyzet.

Képek: Promotions.hu

A második ábra is érdekes, abból ugyanis kitűnik, hogy az ősz első felében a tavalyi szint alatt tudtuk tartani a halálozások számát, október 27-én azonban a két vonal összeért (a piros jelzi az idei adatokat).

Mi várható ezután? Hazai szakemberek szerint a járvány negyedik hullámának tetőzése november-decemberre várható, remélhetőleg tehát

karácsonyra túl leszünk az újabb csúcson.

Ezt sugallják az izraeli adatok is, ott augusztusban robbant be a negyedik hullám, szeptember 1-jén érte el a csúcsot az új esetek száma, október elejére viszont már leesett görbe.

Ron DeSantis floridai kormányzó éppen a napokban dicsérte meg magát, milyen fantasztikus munkát végzett az USA délkeleti államában a járványkezelés terén, pedig a vírus visszaszorításához aligha lehetett sok köze.

Miközben a kormányzó nem erőltette a vakcinázást és a maszkviselést, Floridában eszeveszett csúcsra ugrott a járvány, hiszen 100 ezer lakosra 101 fertőzött jutott, a halálozási ráta pedig elérte az 1,77-es számot.

Szeptember közepén aztán megindult az enyhülés, ma már 100 ezer lakosnál csak 9 esetet regisztrálnak, a halálozási szám pedig 0,2-re zuhant. Szakértők szerint mindez elsősorban annak tulajdonítható, hogy a járványnak van egy már jól ismert kéthónapos ciklusa, amelyen túlesve a számok javulni kezdenek. Kérdés, hogy hány hullámot kell még átvészelnünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás