promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egyik elnök elvesztette az amerikai atomcsapást indító kódot
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az USA hónapokon keresztül képtelen lett volna viszonozni egy nukleáris támadást.

Az amerikai elnökök állandó kísérőjéül szolgáló fekete aktatáska szörnyű titkok tudója. Olyan dolgok vannak benne, amelyekre az USA mindenkori vezetőjének bármikor szüksége lehet. Ennek segítségével aktiválhat például egy atomtámadást, ha éppen erre szólítaná a kötelesség.

Persze, a biztonsági őrök morcos arckifejezése és a nagymérvű fontoskodás néha csak álca, hiszen mindannyian emberek vagyunk, és az amerikai elnökök sem különbek a Deákné vásznánál. Az 1993 és 2001 között hivatalban lévő Bill Clinton például egyszer hónapokra elvesztette az atomkódot.

Mindez tehát azt jelenti, hogy egy ellenséges támadást az USA képtelen lett volna viszonozni, ami – ha bekövetkezik – alighanem minden idők legdurvább emberi mulasztása lett volna. A dolog azért is meglepő, mert a kérdéses kód állítólag két évtizeden keresztül a 00000000 számsor volt.

Clinton idejére alighanem ez megváltozhatott, de mindez szemmel láthatólag nem zavarta az adminisztrációt. A hivatali szlengben csak keksz (biscuit) néven emlegetett kód eltűnésének körülményeit nem különösebben részletezték, de alighanem köze lehet hozzá, hogy a kilencvenes évekre megszűnt a hidegháborús helyzet, így az USA-nak nem igazán akadtak veszélyes ellenségei.

A keksz valójában egy vastagabb lapocska, amelyet az elnöknek állandóan a keze ügyében kellene tartania. De Clinton ezzel nem mindig törődött, ahogyan azt Hugh Shelton nyugalmazott tábornok is megerősítette, aki 1997 és 2001 között a hadsereg vezérkari főnöke volt.

Egy másik tiszt, Robert Patterson úgy emlékezett, hogy a kártya eltűnésére az elnöki szexbotrány másnapján derült fény. Miközben a világ a prezident és Monica Lewinsky pikáns viszonyán csámcsogott, Patterson rutinszerűen elkérte a kártyát Clintontól, hogy egy frissített verziót adjon át neki.

„Az elnök azt gondolta, hogy valamelyik emeleti helyiségben hagyta, erre mi feltúrtuk a teljes Fehér Házat a kódért. Végül kénytelen volt beismerni, hogy alighanem elvesztette, még arra sem emlékezett, mikor látta utoljára”

– elevenítette fel a tiszt az elképesztő hanyagságot. Patterson szerint mindez 1998-ban történt, Shelton szerint viszont két esztendővel később. Az eset nem példátlan, korábban ugyanis Jimmy Carter elnökkel is előfordult, hogy a kártyát a zakójában hagyta, így az a tisztítóban kötött ki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás