promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koronavírus: egyre több gyerek betegszik meg! Ezekre a tünetekre figyelj oda!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy friss kutatás szerint a gyerekek szervezete eltérő módon reagál a Covidra, mint a felnőtteké. 

A COVID-19 elterjedésekor gyorsan világossá vált, hogy az idősebbeknél nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata, így a gyerekek kevésbé voltak veszélyeztetett helyzetben. Mivel azonban a legtöbb felnőttet most oltják be (vagy már beoltották), növekszik a konszenzus, miszerint a vírus endémiássá válik, azaz egy konkrét területen növekszik tovább. 

Ez a terület pedig az alacsony átoltottságú gyerekeké. 

Ezzel párhuzamban érthető, hogy egyre inkább kezdenek előtérbe kerülni a COVID-19 gyermekekre gyakorolt hatásaival kapcsolatos kérdések. 

Egy új kutatás szerint azonban csak nagyon kevés koronavírusos gyerek mutat tartósan tüneteket, és ezek a tünetek is szűkebb spektrumon mozognak, mint a felnőttek esetében.

tanulmány szerint a COVID-19-től megbetegedett gyerekek leggyakrabban fejfájástól, fáradtságtól, láztól és torokfájástól szenvedtek.

Ezek a tünetek azonban általában gyorsan javultak: a betegség átlagos időtartama hat nap volt – öt nap az általános iskolás gyermekeknél, és hét nap a tizenéveseknél. 

Viszonylag ritkán fordult csak elő, hogy egy gyerek hosszabb távon is tüneteket produkált. Esetükben átlagosan hat különböző tünet lépett fel a betegség első hetében, de a 28. nap után többnyire csak kettő maradt meg.

A poszt-Covid tünetekkel küzdő gyerekeknél a leggyakoribb szimptóma a fáradtság, fejfájás, szagláselvesztés és torokfájás volt, ám ezek közül csupán az első három tartott hosszabb ideig.

Mindent összevetve a tanulmány szerzői szerint mérlegelni kell, hogy milyen gyermek- és alapellátási szolgáltatásokra, valamint milyen típusú támogatásokra lehet szükségük a tartós betegségben szenvedő gyermekeknek otthon és az iskolában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás