promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A briteknél elindult a negyedik járványhullám, de egyelőre nem vészes
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy néz ki, hogy a PCR-teszteknek is befellegzett, kifejlesztettek egy gyorsabb megoldást.

A britek előttünk járnak a koronavírus-járvány menetét tekintve, így érdemes fél szemmel folyamatosan őket néznünk, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogyan alakul nálunk a helyzet ősszel és télen.

A fertőzések száma most egy hét alatt 13 százalékkal ugrott, de ezt szerencsére nem követte a halálozások növekedése. Sőt éppen ellenkezőleg: harmadával kevesebb beteg (26 személy) hunyt el, ami az átoltottság nagy arányának köszönhető.

A „lezárások professzorának” nevezett Neil Ferguson ugyanakkor azzal kalkulál, hogy a briteknél hamarosan elérheti a 100 ezret a napi esetek száma. Szintén nyugtalanító, hogy jelenleg 689 brit szorul kórházi ellátásra a koronavírus miatt, ami 9 százalékos emelkedést jelent az előző héthez képest.

Ferguson arra alapozza a félelmeit, hogy közeledik az iskolaidő, illetve jönnek a hideg hónapok, amelyek jobban kedveznek a vírus terjedésének. A professzor a korlátozások júliusi feloldása után már jósolt egyszer napi 200 ezer megbetegedést a briteknél, de szerencsére ez a szám 28 ezernél tetőzött.

„A járványt az immunitás kiterjesztése állítja majd meg a populációban, egy pont után tehát visszaszorul. Onnantól kedve a Coviddal lokális betegségként kell számolnunk”

– erősítette meg a professzor, hogy a kormányzatnak szerinte sem kell újabb drasztikus lezárásokon gondolkodnia. Belátható időn belül a koronavírus-járvány az influenzáéhoz hasonlóan fog viselkedni.

Szakemberek szerint az oltások hatékonysága egyértelműen bebizonyosodott. Korábban 10 százalék eséllyel került kórházba egy fertőzött, aztán ez 2 százalékra csökkent, és most, a negyedik hullám küszöbén sem emelkedett 3 százalék fölé.

Közben úgy néz ki, hogy a PCR-teszteknek is nemsokára leáldozik, a Birminghami Egyetem kutatói ugyanis kifejlesztettek egy gyorsabb, de ugyanolyan hatékony eljárást. Nagyjából 3 hónap múlva piacra is kerül, és olcsóbb lesz a jelenlegi teszteknél.

Az RTF-EXPAR nevű teszt már 3 perc alatt eredménnyel szolgál, vagyis ideálisnak tekinthető például a reptéri vizsgálatokon, ahol nincs idő a várakozásra. A pontossága egyértelműen a PCR-tesztekével vetekszik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás