promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: egy magyarról nevezték el Amerikát, aki sosem járt Amerikában? A válasz szövevényes lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A válasz meglepő lehet.

A kontinensek elnevezése ritkán köthető élő személyhez, hiszen általában mitológiai alakok után neveznek el földrészeket. Európa például egy mitológiai személyről kapta, míg Afrika vagy Ausztrália latin kifejezésekből származnak. Afrika nevének eredetére több magyarázat is létezik, sokak szerint a napfényes szóból kapta a nevét, míg mások szerint az ittlakókat hívták aferoloknak, és innen jön az elnevezés.

És Amerika?

A világ egyik legismertebb évszáma 1492, hiszen ekkor fedezték fel Amerikát, méghozzá egy olasz származású, de portugál színekben hajózó felfedező, Kolumbusz Kristóf, akinek neve szorosan összefonódott a történelemkönyvek lapjain Amerikával. Bár meglepő, de végül a földrészt nem róla nevezték el, hanem egy másik felfedezőről, Amerigo Vespucciról. Merthogy ő volt az, aki később rájött arra, hogy új földrészt fedeztek fel. A negyvenes évei derekán többször is járt az új világban, és miközben a partokat térképezte fel, lassan rájött arra, hogy Kolumbusz néhány évvel korábban bizony egy új kontinenst fedezett fel Európa és Ázsia között.

Az is érdekesség, hogy igazából az Amerika kifejezést először majd csak 1507-ben használják hivatalosan a frissen felfedezett kontinensre. Sajnos Amerigo Vespucci már nem élhette meg, hogy sokszor hallja viszont saját nevét, mint az új kontinens elnevezését, mivel a földrajztudományi könyv megjelenése után öt évvel meghalt.

Amúgy pontosan 1507. április 25-én jelent meg az a térkép, ahol először volt látható az új kontinensre az Amerika kifejezés. Ám az is érdekesség, hogy a térkép készítője nem tudott Kolumbusz felfedezéséről, hogy valójában ő fedezte fel az új földrészt.. A térkép készítője Amerigo Vespucciról tudott, amikor pedig szembesült az igazsággal, már nem lehetett változtatni, mivel az Amerika kifejezés már meghonosodott.

Ám kevesen gondolnak már bele jobban a név eredetébe, pedig bizony nagyon úgy tűnik, hogy köze van a magyar István király fiához, I. (Szent) István király egyetlen gyerekéhez, Imre herceghez, aki tragikusan korán vesztette életét. Később mégis szentkultusz épült az alakja köré.

És ez a kultusz nagyon népszerű volt Velencében akkortájt, amikor Amerigo Vespucci élt, aki az Emericus latin név olaszos átiratát kapta keresztnévként. Sőt, több kutató azt is feltételezi, hogy a Vespucci család negyedi gyermekét egyenesen egy olyan kis kápolnában keresztelték meg, amelynek Szent Imre volt a védőszentje.

Közvetlenül tehát nem igaz az állítás miszerint Amerika a magyar Imre hercegről kapta a nevét, ám közvetetten már igaz lehet ez a megállapítás, és jövőbeli kutatások akár egyszer el is dönthetik a kérdést. Amúgy már száz évvel több amerikai történész is felvette azt, hogy a magyar Szent Imre közvetlenül lehet Amerika névadója.

(Forás: Index24Szent Blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás