promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális tévhit: Magyarország határait sosem mosta három tenger? Itt az igazság
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évszázadok óta rosszul tudjuk?

A történelem egy olyan ismeretfolyam és ismeretanyag, amely időről-időre változhat, így az egyes események és történések megítélése nem feltétlenül ugyanaz minden korban. Ráadásul az újabb kutatások és fejlemények tekintetében ezek is változhatnak, csak hát nem biztos, hogy minden új cikket vagy könyvet elolvasunk, és az sem biztos, hogy minden új eredményről adnak ki recenzókat.

Az egyik leginkább elterjedt mondás szerint volt, hogy Magyarország határait három tenger mosta, méghozzá az Adriai-, a Fekete-, és az Északi-tenger. A felettébb dicső történelmi évek pedig az egyik legteheteségesebb magyar király, (Anjou) Károly Róbert fiának, Nagy Lajos uralkodásának idejére tehetők.

De mégis ez az igazság?

Az Anjouk uralkodása alatt a Magyar királyság egy igazi nagyhatalommá vált, ám még ekkor sem rendelkezett Magyarország három tengerrel. Az igazság az, hogy a Lengyel Királyság és a Magyar Királyság csak perszonálunióban állt egymással, ez pedig azt jelentette, hogy csak a király személye kötötte össze őket, Lengyelország nem vált Magyarország részévé, ráadásul a lengyeleknek ekkor nem is volt terngerpartjuk, hiszen az Balti-tengertől a Német Lovagrend állama vágta el őket.

És mi a helyzet a Fekete-tengerrel?

A tenger felé Moldva jelentette volna a kijáratot, ám a terület nem volt a Magyar Királyság része, a terület élén azonban olyan uralkodó állt, aki egy ideig Lajos királyunk hűbérese volt, de területileg sosem tartozott az országa a magyarokhoz.

És hogy mégis hogyan alakultak Magyarország határai az évszázadok során? Itt egy elképesztően jó videó erről:

(Forrás: Urbanlegends, 24)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás