promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: egy orosz újság lebuktatta Putyin eredeti háborús terveit? - Egy videó lehet a bizonyíték az orosz-ukrán háború egyik nagy dilemmájára
Borítókép:  Mikhail Metzel/TASS/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország szomszédjában már csütörtök reggel óta ropognak a fegyverek. De vajon ez volt-e Putyin eredeti terve?

Hetek óta cikkeznek a különböző orgánumok és internetes hírportálok arról, hogy közeleghet a háború Ukrajnában, ugyanis az oroszok elképesztő méretű haderőt gyűjtöttek össze az ukrán határ mellett, persze sokáig csak arról volt szó, hogy a mozgolódás csupán egy nagyobb hadművelet része. Végül csütörtök reggel bebizonyosodott, hogy az invázió előkészítése volt, Putyin pedig megindította az orosz hadsereget Ukrajnába.

A háború deklarálásáról pedig Vlagyimir Putyin egy videóüzenetben számolt be:

Ám az orosz Novaja Gazeta című lap kicsit jobban megvizsgálta a netre felkerült videót, és az IT-vel is jó kapcsolatot ápoló munkatársaik a videó metaadataiból azt szűrték le, hogy a videó már hétfőn estére kész lehetetett, a támadás azonban csak csütörtök reggel indult meg.

Sokak szerint ez arra enged következtetni, hogy az orosz vezetés ekkor már nem gondolkodott abban, hogy diplomáciai úton oldják meg a felmerült konfliktust.

Azt a feltevést az is erősítheti, hogy a szakadár területek függetlenségének bemondásakor készült és az imént említett videóban Putyin ugyanazokat a ruhákat viselte. Ám vannak olyanok, akik ezt az állsápontot vitatják, illetve a nagy leleplezést sem tartják hitelesnek. Például Aric Toler a Bellingcat oknyomozó csoport tagja szerint az újság rossz fájlból szedte ki a metaadatokat, mivel a Kreml honlapjára feltöltött videó adataiban látszik, hoyg a felvétel szerda este készült.

(via Telex)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás