promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megoldódhat a körülmetélt fáraó rejtélye – három évezred után kicsomagolták a múmiáját
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyiptom egyik aranykorában ült a trónon a titokzatos I. Amenhotep.

Az ókori Egyiptom mind a mai napig szolgál meglepetésekkel a kutatók és a szélesebb közönség számára. Hogy is ne tenné, hiszen rengeteg feltáratlan sír van még az észak-afrikai országban, illetve számos felfedezett leletet még alaposabb vizsgálat alá sem tudtak venni.

Ez volt a helyzet azzal a múmiával is, amelynek a közelmúltban került sor az első modern kori kicsomagolására. Természetesen csak digitálisan és virtuálisan, hiszen a csúcstechnikát képviselő szkennerek már erre is képesek.

Így biztosan nem sérülnek I. Amenhotep fáraó 3500 éves maradványai, illetve a múmián lévő virágdíszítések és az élethű maszk. Az egyiptológusok ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a testet egyszer már kicsavarták a pólyából a Kr. e. 11. században, vagyis közel félezer évvel az uralkodó halála után. A papok célja akkor elsősorban az volt, hogy az ókori sírrablók által okozott károkat helyrehozzák.

„A tény, hogy I. Amenhotep múmiáját sohasem tárták fel a modern korban, egyedülálló lehetőséget biztosított számunkra. Megvizsgálhattuk, hogyan mumifikálták és temették el, illetve milyen kezeléseket hajtottak végre rajta évszázadokkal később Ámon főpapjai”

– magyarázta a mostani eljárás jelentőségét Sahar Saleem professzor. A kutató elégedett volt a látottakkal, hiszen egy jó állapotban fennmaradt testre bukkantak, amelyet páratlan részletességgel vizsgálhattak.

Fotó: Profimedia

Kiderítették, hogy a fáraó nagyjából 35 éves lehetett, amikor meghalt. Az eddigi ismereteink szerint Kr. e. 1525-ben került hatalomra, és 1504 körül hunyt el, két évtizednyi regnálást követően. Ha a mostani vizsgálat következtetései megfelelőek, akkor 15 évesen ülhetett a trónra, ami nem számított szokatlannak abban az időben.

Amenhotep testmagassága 169 centiméter lehetett, vagyis (akkori) átlagon felüli, és meglepően jók voltak a fogai. A vizsgálat még azt is megállapította, hogy körül volt metélve. Az ókori egyiptomiak a zsidókkal ellentétben a fitymának csak egy részét távolították el.

A fáraó a pólya alatt 30 amulettet viselt, valamint aranyövet gyöngyökkel. Egyébként az apjára, a hükszósz megszállókat kiűző I. Jahmeszre hasonlított, ugyanis neki is keskeny álla, kicsi orra, göndör haja és enyhén kiálló első fogai voltak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás