promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Hold legnagyobb rejtélye még mindig titok az emberiség előtt, talán sosem lesz magyarázat rá
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Biztos, hogy te is gondolkodtál már ezen.

Újra ember léphet a Holdra, a NASA pedig már el is kezdte az előkészületeket, így pedig egyelőre azt tudjuk, hogy az Artemis IV 2027-ben landolhat egy négyszemélyes személyzettel a Hold felszínén, hogy az asztronauták megkezdhessék küldetéüket. A Hold számtalan titkot rejt az emberiség és a NASA tudósai számára, épp ezért megyünk oda, hogy ezen rejtélyek nagy részére majd választ találjunk.

Sőt, legutóbb már arról is cikkeztek, hogy a Holdon bizony a barlangokban még a későbbiekben emberek is élhetnek majd.

Ám még a Földről is van olyan rejtély, amit egyelőre nem tudtunk megoldani, például az, hogy miért látszik néha sokkal nagyobbnak a Hold a horizonton? Néha egészen "normál" méretű, sokszor viszont egészen nagy, és ezt már évezredekkel ezelőtt is megfigyelték az emberek, és el is kezdtek válaszokat kereni a nem mindennapi jelenségre. A szakirodalom ezt Hold-illúziónak nevezi. Ám amennyire látványos a jelenség, olyannyira nehéz rá egyértelmű választ találni, bár a tudósok már meglehetősen sok magyarázattal álltak elő, több szakkönyv is született a kérdést firtatva.

Az egyik magyarázat szerint a horizonton található tereptárgyak miatt látjuk néha nagyobbnak, néha pedig kisebbnek. Egy újabb elképzelés szerint pedig a szemmozgató izmaink működésével áll összefüggésben az illúzió. Mint a National Geographic cikke is megjegyzi, ha a látóhatáron lévő Holdat figyeljük, a szemünk a végtelenbe fókuszál, amikor viszont magasan jár a Hold, akkor, más vizuális jel híján közelre fókuszálunk.

Az igazság azonban az, és ezt ellenőrizhetjük is a kisujjunk segítségével, hogy a Hold mindig ugyanakkora, bárhol is járjon, a horizonton vagy éppen a fejünk felett. A Hold-illúzióra nem született még egyértelmű magyarázat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás