Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Denerisz és Holden is lehet a gyerek – íme az újonnan adható nevek!

Denerisz és Holden is lehet a gyerek – íme az újonnan adható nevek!

Színes

Denerisz és Holden is lehet a gyerek – íme az újonnan adható nevek!

Színes

MM 16:16

Gyere Denerisz, etesd meg a sárkányokat... akarom mondani a kutyákat! Ez a mondat pár év múlva teljesen életszerű lehet, ugyanis január óta akár a Trónok harcában szereplő Targaryen-lány nevét is adhatjuk születendő kislányunknak, no persze nem a filmben szereplő hosszú változatot, mert egyelőre a viharbanszületett és a khaleesi nincsen a listán.

A Magyarországon adható utónevek listáját havonta frissíti a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa. Idén január 1-jétől már összesen 4070 név közül válogathatunk. A legfrissebb jegyzéket elnézve elmondhatjuk, hogy a kérvényező szülőket még mindig megihletik a külföldi szappanoperák és sorozatok, de rendkívül kreatívnak bizonyulnak a magyaros vonalon is. A névtanács nemrégiben a Fejér Megyei Hírlap rendelkezésére bocsátotta azt a listát, amelyen a tavaly elfogadott, így 2019-ben már adható keresztnevek szerepelnek.

A lányoknál szépen csengő, többféle névből összeolvasztott utóneveket találunk, mint például a Hannabella, a Lizabella vagy a Mariam és sok becéző formát, mint a Gerti, a Lorka vagy a Miri.
De anélkül, hogy tovább kategorizálnánk, új névként adható ezentúl a Magyarországon anyakönyvezett lányoknak az Alamea, Alana, Arna, Azra, Balzsa, Barbel, Bekka, Bogdána, Cirel, Denerisz, Devana, Dusenka, Eloiz, Evina, Felda, Katalina, Kunti, Lilita, Lorna, Makaréna, Melba, Mélia, Miana, Mirana, Mirtilia, Naira, Nalini, Nandita, Narin, Nazira, Niara, Nika, Nila, Noelin, Norella, Nova, Ramina, Rozali, Sekina, Szmirna, Valina, Vilora, Zada, Záli.

A fiúk esetében kevesebb újító ötlet született és azok között is inkább az extremitások dominálnak. Íme az új fiú utónevek listája: Alekszej, Aragorn, Aram, Arus, Aszmet, Avidan, Avner, Bájron, Beniel, Buldus, Doroteó, Hadi, Hananjá, Havel, Holden, Kemal, Kemál, Kian, Kresimir, Leonid, Liem, Loránt (rövid o-val!), Lukréciusz, Mahmud, Mateó, Naszim, Nenád, Nimer, Noam, Nodim, Nóha, Nolan, Nurszultán, Ramiel, Rasszel, Reinhard, Viggó, Virgíniusz és Zain.

Ezek után jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy vajon mit utasíthattak el, ha a fenti keresztneveket elfogadták? Általánosságban elmondható, hogy az idegen helyesírású vagy családnévre utaló nevek nem mennek át a listán és a becézgető formákkal is óvatosan bánnak. Így egy ideig még biztos nem találkozunk kicsi Mohával, Vackorral, Szöcskével, Szivárvánnyal és Mazsolával, de Zidane, Dakota, Maya, William, Blanche és Yara sem lehet a születendő gyermekünk.

Borítókép: Forrás: Les Pros de la Petite Enfance